Dezactivarea driverului nouveau

O data cu aparitia versiunilor noi de kernel de la 2.6.32 incoace, utilizatorii au putut face cunostiinta cu numeroasele progrese inregistrate de catre kernelul linux printre catre implementarea KMS. Una dintre acele implementari se numeste Nouveau si doreste inlocuirea driverelor prorietare oferite de Nvidia cu unele open-source.
Ce este nouveau? nouveau is an X.Org Foundation and freedesktop.org project which was initially based on the obfuscated 2D-only free and open-source “nv” driver, aiming to develop free software drivers for Nvidia graphics cards, by reverse engineering Nvidia’s current proprietary drivers for Linux. The name of the project refers to the fact that “nouveau” means “new” in French. Mai multe detalii despre driver aveti aici.

Eu ca si posesor al unei placi Nvidia nu sunt impotriva acestui driver, ba din contra ma bucur ca este creat fiind de mare ajutor atunci cand accesul la internet este mai dificil sau inexistent sau cand vorbim de placi mai vechi. Singura mea problema este felul prin care acesta este “livrat” ca si modul al kernelului, activat default. De ce am problema asta? Simplu: desi ofera acceleratia 3D inca mai are mult de parcurs incat sa se compare cu driverul proprietar Nvidia; ca exemplu dau jocul Urban Terror folosind driverul proprietar Nvidia am intre 80-90 FPS-uri cu driverul nouveau am undeva intre 30-50 FPS-uri… De aici se poate observa usor ce anume am cautat sa fac: sa dezactivez sau sa elimin acest driver.
Cautarea facuta pe Google mi-a oferit multe pagini cu sfaturi sau chiar tutoriale. Din pacate niciunul nu poate fi aplicat ca metoda generala datorita particularitatilor avute de fiecare distributie linux in parte. Iata cateva link-uri care mi s-au parut a fi relevante:
1. Debian: link1, link2
2. Fedora 12/13: link1, link2
3. openSUSE: link1, link2
4. Ubuntu(intr-un fel): link1
5. Linux Mint: link1

La o atenta citire a link-urilor puteti observa ca pasii sunt cam aceeasi: adaugam in blacklist nouveau, avem grija ca repo-ul nvidia al distributiei linux folosite sa fie prezent, instalam driverul nvidia dupa care dam reboot si speram ca totul este bine… Cam generalist dar e bine ca avem si aceste informatii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *