Acum doua luni v-am adus la cunostiinta o distributie linux, deloc cunoscuta printre romani, anume Parsix GNU/Linux, ce are la baza Debian Testing si care are ca si grup tinta incepatorii si nu numai. Cea mai recenta versiune este 3.6 si asa cum am precizat scopul articolelor mele de tip test drive este de a face cunoscute romanilor si alte distributii linux pentru incepatori care in viziunea mea merita a fi folosite.
Inainte de a incepe test driver-ul mi-am pregatit mediul virtual si i-am alocat 768 mb de Ram, 8Gb de spatiu, 128mb memorie video si un nucleu de procesor.
De asemenea am aruncat un ochi si pe site-ul celor de la Parsix la capitolul documentatie pentru a vedea daca exista un ghid de instalare(necesar incepatorilor; nu faceti confuzie intre incepator si noob); pentru mine unul a fost decat o reimprospatare a informatiilor la revederea ghidului de instalare dar si o ocazie de a vedea daca au mai fost efectuate modificari(a.k.a update-uri).
Acum ca virtual box a terminat de realizat mediul virtual, instalarea propriu zisa poate incepe. Inca de la inceput suntem intampinati de un splash screen elegant, probabil acel spirit persan de care ne vorbesc creatorii distributiei care exista si in alte colturi ale universului… totusi sunt curios daca exista sau daca a existat vreun persan cu numele de Vinnie…???
Lasand acest mister deoparte am bootat distributia si am asteptat sa se incarce pentru a incepe instalarea. Bootarea a durat aproximativ un minut sub mediul virtual, sincer ma asteptam sa dureze mai mult dar se pare ca m-am inselat, ma bucur ca m-am inselat sa fiu sincer si astfel am ajuns la desktop. Desktopul folosit de Parsix este Gnome, care vine si cu cateva functii compiz activate. Acele functii le-am dezactivat din simplul motiv ca nu sunt fan compiz, in rest avem parte de un desktop “polished” specific Parsix.
Instalarea sistemului de operare este usoara datorita interfetei grafice existente si se initiaza folosind iconul de pe desktop numit Install Parsix. Instalarea sistemului de operare presupune doua etape:
– folosirea Gparted (program similar cu Partition Magic sau Paragon) pentru crearea unei partitii ext4 si a unei partitii swap
– dupa partitionare se inchide Gparted si din meniul ce apare se alege optiunea numarul 2 Start Installation.
Aceasta etapa consta in alegerea partitiei ce va fi folosita de sistemul de operare, crearea unui user cu parola precum si setarea parolei de administrator (a.k.a root). Trebuie sa recunosc ca meniul seamana tare mult cu unele din windows cand vine vorba de instalat programe, astfel daca stiti sa cititi si sa completati cateva campuri cu atentie puteti descoperi ca a da Next nu este ceva greu de facut. O data realizate aceste setari nu va ramane decat sa asteptati ca sistemul de operare sa se instaleze.
Desi captura de ecran arata 36% va asigur ca in timp ce eu scriam la acesta parte de articol a ajuns deja la 62%, deci pe mediu real instalarea nu dureaza mult timp. Inca un plus pentru aceasta distributie, imi aduce aminte de Debian testing, viteza buna de lucru chiar sub un mediu virtual. Se vede clar ca “mostenirea” Debian asigura functionalitate si acestui mic persan de care sunt sigur ca vom auzi mai multe in viitor. Procesul de instalare are si un “happy-end” si anume va anunta ca sistemul a fost instalat si dupa apasarea butonului Ok, nu va ramane decat sa bootati sistemul de operare eliminand CD din unitatea optica.
Desktopul ne intampina cu aceeasi poza de background si acelasi “jingle” care sincer ma face sa ma simt ca si cum cineva ar bate cu niste linguri in fundul unor cratite…Sper ca pe viitor sa mai existe ajustari de nivel auditiv al acestui “jingle” atunci cand utilizatorul se logheaza. Sau poate sunt eu mai aiurea astazi, fiind duminica, poate ca acel “jingle” ne anunta ca persanul este gata sa ne “serveasca” nu neaparat o cana de ceai/cafea ci un sistem de operare… Acum ca sistemul este bootat pentru unii “aventura” abia aici incepe: “de unde instalez driverul video?” pai cred ca de aici; “pfff am driverul instalat dar vreau si niste codecuri, astea unde le gasesc?” pai… paradoxal acelasi loc doar ca putin mai sus; “dar mai vreau si altele !” ar zice unii dintre voi; eu unul nu va pot zice decat lectura placuta a ghidului de utilizare. Din punctul meu de vedere manualul este la fel de detaliat precum cel de la Debian, ceea ce inseamna ca persanul nu se joaca ci stie exact ce poate sa ofere utilizatorului, jos palaria si la acest capitol. In acest moment ajung sa ma intreb daca exista ceva negativ la aceasta distributie… oare voi gasi ceva?
Instalarea programelor necesare pentru modul desktop sunt acoperite de ghidul de instalare, astfel ca in clipa de fata o sa incerc sa am grija sa nu ma repet intr-un fel sau altul. Ca orice distributie linux vine cu cateva programe default instalate. Daca acel ghid al utilizatorului este citit puteti sa aflati ca aceasta distributie linux poate sa foloseasca ca si mediu de lucru pe langa Gnome, KDE sau Xfce.
In acest moment cu acele aplicatii default nu prea ar mai fi nevoie de nimic, dar la cum ma stiu pe mine cu siguranta ve-ti dori sa faceti cateva modificari. Din perspectiva mea doresc ca o distributie linux sa imi ofere urmatoarele programe pentru uz specific desktop:
– browsere: firefox(sau derivat), opera si/sau chrome
– programe de chat: pidgin, amsn, gajim
– flash player, java si adobe reader (instalat sau prin diferite librarii)
– programe multimedia: smplayer, vlc, playere de mzica (audacity, exaile, clementine)
– drivere 3D
– programe de tip p2p: deluge sau vuze (chair daca transmission exista)
– eventual google earth si picasa
Instalarea programelor se poate face folosind consola(terminal)
sau interfata grafica Synaptic din Applications –> Add/Remove.
Dupa o selectare a pachetelor dorite de mine, pot spune ca google earth si picasa nu se regasesc in pachetele oferite de distributie(dar alternative exista destule). Firefox este frumos camuflat ca si IceWeasel… greu de imaginat cum o “nevastuica de gheata” putea supravietui in Persia… Chiar daca as cauta nod in papura cu aceste doua lucruri, nu pot spune ca este ceva negativ pentru ca multe distributii linux nu ofera aceste pachete in repo-urilor lor. De vreme ce Testing este in freeze acest lucru se cunoaste in ceea ce priveste noutatea pachetelor(inclusiv driverele 3D) dar nici macar acest lucru nu poate fi considerat negativ deoarece avand in spate reputatia debian, putem fi siguri ca pachetele nu au bug-uri care sa ne impiedice in a folosi respectivele programe pe care ele le ofera.
Test driver-ul realizat cu aceasta distributie linux este precum vremea de afara, calda, placuta si de ce nu relaxanta. Nu pot spune ca au existat impedimente in ceea ce priveste instalarea sau folosirea acestei distributii linux. Pur si simplu o placere, pe care sper eu sa o descopere si alti utilizatori romani. In inchiere trebuie sa recunosc ca inca ma gandesc la un persan cu numele de Vinnie… Vinnie… :D