Criza loveste si in lumea distributiilor linux!

Da, titlul este scris corect. Criza a lovit si in lumea distributiilor linux, cele mai cunoscute doua cazuri sunt Mandriva si Novell(compania din spatele openSUSE); probabil ca mai exista si altele dar acestea au ajuns destul de vechiculate pe internet. Nu trebuie sa ne uimeasca prea mult acest lucru, la urma urmei o distributie linux chiar daca are la baza programe open source este imbinata de niste angajati ai unei firme, care de obicie doresc si ei la sfarsit de luna un salariu.

Mandriva (a.k.a fostul Mandrake) are antecendente vechi in ceea ce priveste problemele financiare. Ele insa au devenit evidente o data cu anul 2008. Aici nu pot specula decat ca nu exista asa de multi clienti care sa foloseasca PowerPack-ul oferit si prefera versiunea Free. Ce inseamna asta pentru un utilizator al distributiei Mandriva? Pai in viitor nesigur in primul rand pentru userii care folosesc curent aceasta distributie. Chiar daca Vanessa Wall a afirmat la cateva zile ca de fapt mesajul a fost inteles gresit, un singur lucru ramane in mintea oricarui utilizator oare ce va fi? Daca credeti ca puteti intelege mai bine situatia link1 , link2 sau link3 va stau la dispozitie. De asemenea pentru a va pune la curent cu cele mai noi evenimente din cadrul acestei distributii accesati site-ul Comunitatii Mandriva din Romania.

Novell, este o alta companie atinsa de flagelul crizei mondiale. Acest articol ma asteptam sa apara pe pagina oficiala a openSUSE sau a openSUSE Romania dar ca un fapt destul de interesant zic apare tot pe site-ul Comunitatii Mandriva din Romania. Lasand acest fapt la o parte, la o atenta citire a acestui articol se poate zice ca si Novell are cam aceleasi simptome ca si Mandriva.

Chiar daca companiile au probleme nu trebuie neaparat sa ne gandim ca vor da faliment. Ambele au depus prea mult efort in a crea o distributie linux de succes pentru a renunta cu una cu doua. Portalul ROEDU contine actualizari pentru cele mai recente versiuni stabile ale acestor distributii linux.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *