Clienti BitTorrent pentru distributiile linux

Tehnologia BitTorrent este destul de raspandita astazi, asa de raspandita incat a fost adoptata si de dezvoltatorii distributiilor linux ca metoda de distribuire a produsului lor. De obicei aceasta metoda se adreseaza celor cu conexiuni mai lente sau care nu au un mirror prezent in tara de origine.

Ce este tehnologia BitTorrent?
BitTorrent este un protocol care permite descărcarea rapidă de fişiere folosind o cantitate minimă din lăţimea de bandă disponibilă a conexiunii la Internet. Spre deosebire de alte metode de download, BitTorrent maximizează viteza de transfer împărţind fişierul în bucăţele şi descărcând acele bucăţele pe rând de la utilizatorii care le au deja. Acest proces poate face fişierele voluminoase, să poată fi descărcate cu viteze mult mai mari decât este posibil cu protocoale similare.Deşi sistemul din spate este destul de complex, descărcarea cu BitTorrent este destul de simplă şi intuitivă. Se începe cu un fişier .torrent, un mic fişier de descriere care conţine numele fişierului original şi mărimea acestuia. Orice persoană care vrea să descarce un fişier trebuie să aibă mai întâi fişierul de descriere şi să îl deschidă cu un client de BitTorrent. Fişierul .torrent îi spune clientului adresa serverului central de tracking, care la rându-i menţine o listă de utilizatori care descarcă acel fişier şi care este nivelul de disponibilitate a fiecărui fragment. Pentru fiecare sursă disponibilă clientul verifică blocurile de date de care are nevoie. După ce descarcă un bloc de date el verifică integritatea acelui bloc comparând semnătura sa digitală (obţinută printr-o metodă criptografică) cu cea furnizată de către server. Dacă fragmentul este validat, el este adăugat în lista de blocuri de date disponibile pentru partajarea cu ceilalţi utilizatori. Deşi BitTorrent este un protocol acceptabil pentru un utilizator de broadband, este mai puţin eficient pentru conexiuni dial-up, unde deconectările sunt dese(multumiri Wikipedia Romania).

Ca si in cazul browserelor distributiile linux din zilele noastre vin cu client BitTorrent instalat “default”, iata cateva dintre ele:
1. Ktorrent: similar cu uTorrent, destinat cu precadere mediului de lucru KDE.
2. Transmission: client BitTorrent care foloseste mai putine resurse decat alti clienti
3. Azureus: cunoscut azi sub numele de Vuze, client BitTorrent bazat pe Java
4. Deluge: un alt client BitTorrent similar cu uTorrent, il folosesc si eu si mi s-a parut un client destul de bun, consum de resurse mic
5. qBittorrent: proiect aparut in 2006, care doreste sa ofere cat mai multe optiuni utilizatorului
6. BitTornado

ATENTIE: acest blog nu incurajeaza piratarea materialelor aflate sub copyright ! fiecare utilizator isi asuma responsabilitatea programelor descarcate!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *