Orice incepator ce trece de pasul instalarii unei anumite distributii linux trebuie sa faca si urmatorul pas, anume ajustarea la schimbarea facuta, la ceea ce iti ofera o distributie linux aleasa de tine, inclusiv browserul. Distributiile linux vin de obicei cu un browser instalat default (din ce am vazut eu este Mozilla Firefox dar exista si alte browsere folosite.)
Ce este un browser?
Un browser (numit pe româneşte şi “browser Internet”, “browser web” sau navigator web) este o aplicaţie software ce permite utilizatorilor să afişeze text, grafică, video, muzică şi alte informaţii localizate pe o pagină din World Wide Web, dar şi să comunice cu ofertantul de informaţii şi chiar şi ei între ei. O altă definiţie: prin browser se înţelege un program de “navigare” în web. De aceea, în loc de cuvântul “browser” se poate folosi şi termenul general “navigator” (a nu se confunda cu browserul obsolet al firmei Netscape numit tot “Navigator”). Unele dintre cele mai cunoscute browsere web sunt Mozilla Firefox, Sea Monkey, IceCat(fostul IceWeasel), Google Chrome, Opera şi Flock(multumiri Wikipedia Romania pentru definitie).
Cum gusturile fiecaruia nu se discuta am decis sa va prezint in cateva cuvinte cam ce este fiecare browser:
1. Firefox: cel mai popular browser web existent, disponibil pentru orice distributie linux folosind managerul de pachete sau de pe site-ul propriu, ofera utilizatorului sansa de a-si personaliza browserul plus multe addon-uri care il ajuta sa se integreze bine sub orice sistem de operare.
2. SeaMoneky: un alt browser popular sustinut de Mozilla, acest browser include client de chat, editor html, serviciu de mail si news feeder.
3. Flock: browser social sustinut de asemenea de Mozilla, browser care doreste imbinarea retelelor sociale sub un singur browser
4. Opera: “cel mai rapid browser de pe Pamant” – “The fastest browser on Earth” – oare asa sa fie? Design placut, usor de folosit, vi se par cunoscute cuvintele? da… un competitor al Mozilla Firefox
5. IceCat(fostul IceWeasel): derivat din Firefox insa fara nici o tangenta cu acesta, detalii mai multe aveti AICI
6. Google Chrome: cel mai nou browser, inca BETA dupa cele afisate de site-ul celor de la Google urmareste de asemenea creearea unui browser care sa integreze cat mai bine serviciile oferite de Google.
Indiferent de browserul ales, trebuie totusi sa aveti grija ce site-uri vizitati. Chiar daca un virus (de windows) ar ajunge pe Pc-ul vostru cu siguranta nu v-ar afecta pe voi dar s-ar putea transmite catre alti utilizatori mai ales cand se folosesc stick-uri, deci mare grija ! :)