Canonical urmareste pe utilizatorii de Ubuntu

Asa cum bine stim, Ubuntu este aceea distributie linux placuta de multi si cei mai important cu un grad ridicat de publicitate. Se stie ca reclama este sufletul comertului si Canonical, ca orice alta firma doreste sa isi maximizeze profiturile prin atragerea de clienti, dar parca metodele lor lasa de dorit.
Un numar actual al utilizatorilor de anumite distributii linux nu exista nici la ora actuala datorita faptului ca utilizatorii sunt intr-o migratie continua de la o distributie la alta; putem insa sa ne multumim ca stim numarul de utilizatori de distributii linux la modul general. Citind titlurile DistroWatch Weekly descopar ceva care sincer m-a cam dezgustat. Cei de la Canonical vor crea un pachet ce se va instala cu distributia Ubuntu care va transmite unui server central informatii despre versiunea distributiei linux folosite, informatii despre dispozitivul pe care este instalat(a.k.a PC) alaturi de un ping. Pingul trimis serverului va permite celor de la Canonical sa calculeze cat timp a fost folosit Ubuntu pe respectivul calculator. Denumirea pachetului este canonical-census. Pachetul respectiv va exista pe acele calculatoare cu Ubuntu preinstalat sau altfel spus OEM, conform feedback-ului venit din partea utilizatorului Paullik, caruia ii multumesc pe aceasta cale.
Oare nu mai exista un sistem de operare care face cam acelasi lucru ca si pachetul celor de la Canonical?…eu zic da, voi ce ziceti? Din punctul meu de vedere acest fapt poate sa atraga scaderea numarului de utilizatori ai Ubuntu, precum proverbul “afara e vopsit gradul iar inauntru este leopardul!” Ma intreb oare daca acest lucru va afecta si alte distributii derivate din Ubuntu, oare producatorii acestora vor accepta acest lucru sau vor elimina pachetul cu pricina?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *