Oricare incepator ce migreaza de la windows la linux, stie ca windows este un produs comercial ce are nevoie de licenta legala pentru a putea face actualizari. Ceea ce el nu stie este ca majoritatea distributiilor linux(exista si unele distributii linux pe bani) ofera licenta gratuita utilizatorilor sai, o licenta care consta mai mult sau mai putin in informatii despre componentele hardware la Pc-ului tau si mai ales locatia unde distributia linux este folosita. Pentru unii dintre voi acest lucru poate parea ca o violare a intimitatii dar avand in vedere ca si folosirea unei versiune de stabile de linux este o contributie pentru dezvoltatori eu zic ca nu trebuie vazut astfel procesul de licentiere gratuita a unei distributii linux.
Astfel de cand am portat acest al doilea proiect personal, daca mi se poate permite sa in numesc asa, am tot vorbit de programe open-source fara sa va dau o definitie a acestui termen. Imi cer scuze pe aceasta cale, greseala de incepator, dar acum prin intermediul acestui articol incerc sa indrept aceasta greseala :)
Deci… pana la urma ce reprezinta Open Source?
“Open Source Initiative (OSI) este o organizație dedicată promovării software-ului cu sursă deschisă.”
Ce este softul cu sursa deschisa?
Programele (software-ul) cu sursă deschisă (en: open source software) sunt programe (software) dezvoltate de către o comunitate, de către o companie sau de către o persoană şi oferite spre folosire sub o licenţă liberă, care garantează accesul tuturor utilizatorilor la codul-sursă. Este bine de retinut ca:
– Software liber nu înseamnă neapărat că este şi necomercial (gratis). Un program liber trebuie să fie utilizabil şi în scop comercial, şi să fie disponibil pentru dezvoltare şi distribuţie comercială. Dezvoltarea comercială a software-ului liber nu mai este ceva neobişnuit, devenind chiar foarte importantă.
– Discutând despre software-ul liber este indicat să se evite termeni ca „gratuit” sau „pe gratis”, întrucât aceşti termeni pot conduce la ideea că principala caracteristică a softului liber ar fi preţul, şi nu libertatea sa.
Multumesc inca o data Wikipedia Romania pentru informatiile oferite.
Tipurile de licente ce insotesc distributiile Linux precum si programele dezvoltate de comunitati sunt prezentate pe site-ul principal Open Source. Cele mai uzuale tipuri de licente intalnite in lumea distributiilor Linux sunt:
– GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
– GNU LESSER GENERAL PUBLIC LICENSE
Cel mai bun portal care sustine programele cu sursa deschisa este SourceForge
Ca o concluzie la ceea ce am scris aici, puteti sa instalati o distributie linux pe cate calculatoare doriti, puteti instala un anumit program sau aplicatie pe cate calculatoare doriti respectand tipul de licenta care insoteste sistemul de operare, programul sau aplicatia.