Atenție la Github

Github este o platformă folosită de persoane fizice (a.k.a programatori) dar și de organizații deopotrivă, pentru a dezvolta și întreține diferite tipuri de programe. Mediul creat de Github permite interacțiunea dintre dezvoltatori și diferite persoane terțe, lucru care duce la îmbunătățirea programelor încărcate acolo. Un exemplu de organizație care folosește Github este VLC pentru a dezvolta programul cu același nume VLC Media Player, folosit pentru a reda fluxurile video și audio, fără niciun cost impus către utilizatori.

Până aici s-ar putea spune că toate sunt în regulă… atunci de ce să fim atenți la Github? De curând platforma Github, deținută încă din 2018 de către Microsoft, a lansat o opțiune numită GitHub Copilot. Scopul acestei opțiuni este de a veni în ajutorul persoanelor care nu sunt familiare cu un anumit limbaj de programare, prin oferirea de sugestii care să le ajute în dezvoltarea programului dorit.

Pentru implementarea opțiunii a fost folosită inteligența artificială, care a îngerat informații de la proiectele găzduite pentru a putea determina modelele specifice fiecărui limbaj de programare. Nimic nu ar părea rău în acest aspect doar că opțiunea vine cu un preț lunar de 10 dolari americani, iar acest lucru dă naștere unei probleme de etică: dacă VLC încarcă gratuit un program pe care după dezvoltare îl oferă gratuit utilizatorilor, de ce ar plăti 10 dolari pe lună pentru un program care ar sugera cod folosind un limbaj specific cunoscut de programatorii organizației ? Nu ar alege oare să-și formeze programatorii pe cont propriu ?

În cazul în care această situație vă lezează puteți avea în vedere două alternative asemănătoare:
platforma GitLab
platforma Bitbucket
Codul încărcat de mine nu are prea multă valoare, dar cu siguranță alte entități s-ar putea simți totuși deranjate de acest aspect, poate chiar și voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *