Aplicații utile pentru Windows

Indiferent că sunteți un proaspăt utilizator al unui calculator cu Windows sau nu, este bine să aveți la îndemână câteva aplicații utile prin care să cunoașteți configurația dispozitivului, dar și prin intermediul cărora să faceți la nevoie verificări sau depanare. Toate aplicațiile prezentate în acest articol sunt gratuite.

CPU-Z este un program prin intermediul căruia utilizatorul poate afla informații despre procesor, placă de bază, placă video și memoria RAM. Informațiile oferite pot fi utile mai ales când se dorește realizarea unui upgrade la partea hardware.

GPU-Z oferă informații despre placa video (indiferent ca este dedicată sau on-board) prezentă pe placa de bază. De asemenea, poate verifica și parametrii tehnici la care operează precum și temperatura. Nu este nimic mai rău decât o placă video care se încălzește prea tare.

Open Hardware Monitor este un program cu sursă liberă prin care se poate monitoriza temperatura componentelor de pe placa de bază, placa video, discurile atașate dar și informații precum memoria RAM folosită/disponibilă sau spațiul de pe discurile atașate.

TreeSize Free vă poate ajuta să descoperiți ce foldere sau fișiere ocupă spațiu pe discurile din calculator, clasificarea se face de la cel mai mare la cel mai mic. Este recomandat să aveți în vedere ce anume ștergeți, unele fișiere aparțin de sistemul de operare Windows.

EaseUS Partition Master este o alternativă gratuită la programul de administrare a partițiilor oferit în mod implicit de Windows. Ca și în cazul programului TreeSize Free aveți grijă ce anume modificați sau ștergeți.

HD Tune este un utilitar creat atât pentru discurile SATA cât și pentru cele SSD, care verifică performanța, scanează după eventuale erori și verifică starea discului ținând cont de diferiți parametrii.

Cu siguranță mai există și alte programe utile pentru Windows, dar acestea sunt cele pe care le am instalate pe calculator și pe care eu le consider utile. Dacă mai cunoașteți și altele le puteți preciza în comentariile voastre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *