Pe vremea când internetul era tânăr exista timp să accesăm 2-3 servere pe care să facem o simplă mentenanță: verficăm spațiul pe disc, golim sau după caz ștergem fisierele din locația /tmp ori pe cele din /var/log iar în final de ce nu, aplicăm și mult necesarele actualizări ale sistemelui de operare sau serviciilor. Astăzi totuși situația este diferită, numărul serverelor a crescut iar banala mentenanță nu mai este de fapt banală când ai în subordine mai mult de 10 servere (dap… amintiri din ”copilărie” se poate spune).
Ansible este un produs open source, sponsorizat de compania Red Hat, fiind menit să acopere necesitatea executării de sarcini in general repetitive precum cele menționate mai sus. Ansible este conceput pentru a fi executat din linie de comandă, ceea ce înseamnă un consum mai mic de resurse având în vedere lipsa unei interfețe grafice, cu o singură necesitate: access SSH către serverele ce se doresc a fi administrate. Dacă linia de comandă nu vă place, atunci Jenkins poate fi la fel de interesant.
Sunt la început de drum cu Ansible, dar am reușit să colectez câteva informații utile: cum se instalează pe Almalinux 8 și modele de comenzi. Din nou am fost plăcut surprins de faptul că pe Youtube am găsit resurse (și nu, nu fac reclamă pentru Youtube)
– o introducere obiectivă am găsit în acest material video:
– o prezentare amplă ce include și necesitățile pentru configurare avem aici:
Tot pe Gitlab, în cadrul unui depozit separat de resurse, am incărcat și diferite modele găsite pentru folosirea comenzii ansible-playbook. Unele se găsesc în documentația Ansible, iar altele când am căutat pe Google, pe cele mai interesante le aveți în acel fișier cu detaliile despre instalare.
În finalul acestui articol nu rămâne decât să adaug cireașa de pe tort ca să zic așa, Ansible Semaphore. Pentru cei care preferă Ansbile și confortul unei interfețe grafice, există Ansible Semaphore. Un tutorial care prezintă această interfață există tot pe Youtube:
Chiar dacă v-am umplut destul cu Youtube în ultimele două articole, sper că informația rezumată de mine va fost utilă. Spor la treabă ! :)