Jenkins și Jenkins ”Pipelines”

Dacă sunteți implicați în administrarea unui server (sau mai multe) și nu ați folosit vreodată Jenkins (cel puțin în ultimele 12 luni ca să fiu mai optimist), atunci ați fost eu. Nu este un lucru neapărat rău că nu ați folosit Jenkins dar probabil că ați ratat șansa de a reduce timpul alocat în special sarcinilor repetitive.

Jenkins este un program cu ”sursă deschisă” sau altfel spus ”open-source”, ce poate fi folosit printre altele la automatizarea etapelor de implementare/dezvoltare, testare și instatalare a unui program sau aplicații web, integrarea cu protocolul Git fiind un plus. Chiar dacă nu am dezvoltat niciun program sau aplicație web, suportul pentru fisierele de tip bash-script reprezintă lucrul pentru care mă folosesc de Jenkins, în principal pentru monitorizarea site-urilor mele.

Tutorialele pentru instalarea Jenkins sunt prezente pe diferite site-uri web, le puteți căuta pe Google. Personal am colectat toate acele detalii și le-am concretizat sub forma unui fișier de tip bash-script, ce poate fi vizualizat în cadrul acestei pagini găzduite pe GitLab. Acel fișier a fost testat folosind AlmaLinux versiunea 8.

Titlul articolului meu mai cuprinde și partea numită Jenkins ”Pipelines”, recunosc că mi s-a părut ciudat să trec acolo ”conductă/e”, dar existența lor împreună cu opțiunea de a le programa rularea la anumite intervale de timp (similar cu ceea ce face serviciul Cron) reprezintă lucrul care m-a atras cel mai tare. În cazul meu, această activitate se reduce la execuția unor comenzi în bash folosite pentru actualizarea sistemului de operare, verificarea statusului pentru anumite servicii precum Apache(httpd) și monitorizarea web.

În cazul în care doriți să testați Jenkins vă urez succes și vă pun la dispoziție câteva modele simple de ”conducte” pe care să le folosiți, disponibile aici. Era să uit… detaliile despre fișierul health3.php sunt de asemenea disponibile online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *