Indiferent că este vorba de o pasiune sau de folosirea în mediul organizațional (adică la muncă…), Docker oferă posibilitatea de a virtualiza resurse software, cu un consum mai mic de CPU/RAM/stocare decat al unei mașini virtuale, rezultatul fiind un container cu un grad mare de portabilitate. La baza oricărui container creat se află un fișier numit Dockerfile care conține toate instrucțiunile necesare pentru ”produsul final”.
În momentul în care numărul de containere necesare pentru a asigura functionalitatea unui program software crește, atunci și numărul de fișiere Dockerfile va crește exponențial iar eroarea umană devine un risc. Din fericire pentru noi există Docker Compose, care joacă rolul unei unelte ce ne permite să administrăm containerele Docker cu un grad mai mare de flexibilitate. Structura containerelor docker precum și setările aferente sunt agregate în cadrul unui fișier Yaml denumit docker-compose.yaml.
Dacă sunteți interesați de ceea ce poate să vă ofere Docker Compose, vă recomand să începeți cu acest material disponibil gratuit pe Youtube:
De regulă în mediul organizațional este posibil să aveți access și la platforme specializate precum Udemy sau Pluralsight. Indiferent de ceea ce ați alege, nu uitați că trebuie să aveți cunoștiinte despre Docker.
Am colectat și eu câteva modele de management al containerelor Docker și le-am publicat pe Gitlab. Este recomandat să urmați link-urile prezente și să obțineți o versiune cât mai recentă a programului pe care doriți să îl administrați folosind Docker Compose (chiar testând și pe un laptop). Menționez că am folosit docker-compose și nu pluginul care este oferit de Docker
Pentru finalul acestui articol am lăsat ceva pentru utilizatorii de linux. Dockge este o interfață grafică pentru Docker Compose, menită să ușureze modul de interacțiune și administrarea containerelor Docker. O prezentare destul de interesantă zic eu, am găsit tot pe Youtube:
Spor la învățat și testat … WordPress de exemplu :)