AlmaLinux, mediu de lucru Gnome

AlmaLinux sau cum afimă alții, CentOS reinventat, este o distribuție linux apărută ca urmare a vidului lăsat de CentOS 8. Practic, CentOS 8 Stream a fost cumva convertit într-un sistem de operare pentru ”teste” ale companiei RedHat, lucru total opus față de CentOS 7 care a rămas un sistem de operare raportat ca 1:1 față de Redhat 7. Dacă aveți cumva CentOS 7 instalat ca și desktop sau server în producție, acesta va mai fi suportat până la data de 30 iunie 2024. Se poate spune că apariția AlmaLinux a fost ca o salvare pentru administratorii de servere în special, rămași oarecum agățați de Centos7.

Personal pot afirma că mi-am dorit să folosesc Centos ca și desktop, dar de vreme ce ”corabia 8” nu m-a mulțumit datorită modelului de dezvoltare abordat, am decis să încerc AlmaLinux. Sunt fan al mediului de lucru Gnome, așa că nu am avut probleme de ajustare o dată ce instalarea s-a finalizat. Sub capotă ca să zic așa, avem un kernel cu versiunea 4.18 împreună cu Gnome versiunea 3.28.

Următorul pas după instalare a fost adăugarea depozitelor de pachete extra ca să imi ofere acces la o plajă mai mare de pachete. Aici este vorba o data de EPEL și apoi de ELRepo util în instalarea driverelor pentru placa mea video Nvidia GeForce 730 GT. Adăugarea lor se face folosind terminalul, logat ca și root:
dnf install epel-release
dnf install elrepo-release
În cazul meu, instalarea driverului pentru placa mea video a fost o necesitate:
dnf install kmod-nvidia-390xx.x86_64 nvidia-x11-drv-390xx.x86_64 nvidia-x11-drv-390xx-libs.x86_64 nvidia-x11-drv-390xx-libs.i686

AlmaLinux vine cu Firefox instalat, dar eu unul prefer Google Chrome din cauza performanței mai bune la redarea conținutului multimedia. De aceea o dată ce am lamurit că pot instala Thunderbird ( dnf install thunderbird )

am instalat și Google Chrome

VLC este cel mai bun program, din punctul meu de vedere poate înlocui Winamp dacă vreți muzică, redă fluxuri live de radio, dar poate reda și filme. Instalarea VLC a implicat adăugarea unui al treilea depozit de pachete, respectiv cel oferit de rpmfusion.org pentru RedHat versiunea 8, tot așa din terminal:
– rpm -ivh https://mirrors.rpmfusion.org/free/el/rpmfusion-free-release-8.noarch.rpm
– rpm -ivh https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/el/rpmfusion-nonfree-release-8.noarch.rpm

Libre Office, alternativa gratuită la Microsoft Office, este disponibilă și ea, făcându-și loc pe disc.

Pe final, dacă pot spune așa, a rămas să tunez puțin și interfața Gnome, prin adăugarea unor extensii. Acest lucru implică totuși câteva pregătiri de vreme ce vreau să aflu cum se ”simte” calculatorul. Apelând la terminal instalăm cele necesare – dnf install lm_sensors.x86_64 lm_sensors-sensord.x86_64 hddtemp.x86_64 după care este necesar să configurăm senzorii cu comanda sensors-detect.

Extensiile folosite de mine sunt următoarele:
Dash to Dock permite mutarea barei din stânga în partea jos, ia de aici Windows 11
OpenWeather logic, trebuie să stim vremea nu-i așa ?
Sensory Perception listează detaliile tehnice, mai precis temperaturile de la dispozitivele ce au senzor termic pe ele
Simple monitor oferă detalii despre consumul de memorie RAM și procesor
Simple net speed numele spune tot, viteza cu care internetul curge prin Gponul meu de la ”erdeeșh”

Momentan nu am jocuri instalate, deși presimt că voi încerca Xonotic sau Urban Terror :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *