AlmaLinux, gaming de ce nu !?

În articolul anterior v-am prezentat mica mea aventură cu AlmaLinux, configurat ca și mediu de lucru sub Gnome pentru uz personal. După ce am reușit să instalez ”cele necesare” am decis să mai abordez un mic aspect, cel al jocurilor. Pentru o distribuție linux destinată cu precădere utilizării pe servere există totuși unele lucruri care se merită a fi menționate și la capitolul gaming.

Fanii Steam care doresc să lase deoparte Windows se pot bucura. În cadrul depozitelor de pachete oferite de RPM Fusion, există disponibil și pachetul pentru instalarea Steam, practic din terminal, logat ca si root inițiați comanda: dnf install steam. O dată cu acest pachet se vor instala și dependințele necesare. La prima pornire Steam se comportă ca și versiunea de Windows, va descărca cele necesare pentru funcționare. Rețineți totuși că vor fi disponibile pentru instalare doar acele jocuri care suportă linux.

Google Chrome vine și el în prim plan, se poate spune ca și completare la pachetul pentru Steam. De ce? Păi simplu, platforma de cloud gaming GeForce Now poate fi accesată folosind Google Chrome. O dată ce librăria de jocuri Steam este conectată la GeForce Now, vă puteți delecta cu acele jocuri suportate de platformă având ca și completare platforma Steam instalată. Pe lângă Steam, mai puteți conecta și platformele Epic Games sau Uplay.

În cazul în care doriți să încercați ceva diferit de Steam sau GeForceNow, puteți avea în vedere următoarele jocuri de tipul FPS (First Person Shooter):
– ca și dependințe este necesar să instalați SDL si SDL2
terminal: logat ca și root
terminal: dnf install SDL.x86_64 SDL.i686 SDL2.i686 SDL2.x86_64 SDL_gfx.x86_64 SDL_net.x86_64

1. Urban Terror dacă v-ați plictisit de CS,CS:S sau CS:GO
terminal: wget http://cdn.urbanterror.info/urt/43/releases/zips/UrbanTerror434_full.zip
terminal: unzip UrbanTerror434_full.zip
terminal: cd UrbanTerror43/
terminal: ./Quake3-UrT.x86_64

2. Xonotic seamănă cu Unreal Tournament
terminal: wget https://dl.xonotic.org/xonotic-0.8.2.zip
terminal: unzip xonotic-0.8.2.zip
terminal: cd Xonotic/
terminal: ./xonotic-linux64-glx

3. Open Arena pentru cei care au jucat Quake 3 și vor ceva diferit… dar cam la fel :)
terminal: unzip openarena-0.8.8-repack.zip
terminal: cd openarena-0.8.8/
terminal: ./openarena.x86_64

Distracție maximă ! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *