In cei 6 ani de cand utilizez linux pot spune ca am avut timp sa folosesc, fie si pentru cateva zile, toate distributiile linux ce au ca tinta micii pinguini(a.k.a incepatorii) descoperind la fiecare plusurile sau minusurile. De asemenea, cu fiecare distributie linux folosita, am putut sa observ si particularitatile care le fac mai mult sau mai putin atragatoare pentru utilizatori. Unul dintre aceste elemente a fost existenta unui “Control Center”. Astazi, prin acest articol, voi aduce un tribut unui control center destul de evoluat, YaST.
Putina istorie: YaST (Yet another Setup Tool) is an RPM-based operating system setup and configuration tool that is featured in the openSUSE Linux distribution, as well as Novell’s derived commercial distributions. It features tools that can configure many aspects of the system. It is also part of the defunct United Linux. The first SuSE distribution that included YaST was released in May, 1996. YaST is free software that Novell has made available under the GPL. YaST2 is a tool for administering and maintaining a SUSE Linux installation. It allows administrators to install software, configure hardware, set up networks and servers, and more.
Acest citat din Wikipedia zgaraie decat “suprafata”, deoarece de-a lungul timpului YaST si-a continuat progresul fiind imbunatatit de catre membrii comunitatii internationale openSUSE. In timp membrii au reusit sa creeze un portal dedicat in care YaST este prezentat in detaliu; o despirare a firului in patru :). Acest Control Center este construit atat pentru cei care folosesc KDE, prin Qt4 si respectiv pentru cei care prefera Gnome, prin Gtk. Cel mai recent lucru cu care YaST se poate lauda este “fratiorul” WebYaST, care permite configurarea sistemului de operare folosind doar un browser.
Se spune ca gusturile nu se discuta, de aceea sper sa nu jignesc pe nimeni care citeste acest articol atunci cand afirm ca pentru mine YaST este cel mai bun control center. Ca si continuare a topului meu pot spune ca Mandriva Control Center ar fi pe locul 2 ca mai apoi Control Center-ul oferit de distributii precum Ubuntu/Linux Mint sa fie pe locul 3.