Xonotic – un nou FPS open-source

Lumea jocurilor open-source se va imbogati in curand cu un nou membru: Xonotic. Chiar daca unii dintre voi cred ca jocurile comerciale sunt cele mai bune va pot asigura ca va inselati, amarnic chiar, Xonotic fiind o dovada clara a acestui lucru.

In sine Xonotic este un fork al jocului Nexuiz, care va avea propriul sau drum in ceea ce priveste evolutia, realizarea si promovarea lui pe plan global. Ce ve intampla cu Nexuiz ? vor zice unii dintre voi… Raspunsul nu il stiu nici eu sa fiu sincer, pot specula ca va ramane la versiunea actuala si ca voi ca si jucatori ve-ti avea optiunea de a alege intre ele sau mai pot specula ca va disparea, asta numai timpul o va zice. Ca si jucator de Nexuiz am pus bazele Nexuiz Romania, deoarece nu exista, nestiind de faptul ca echipa de dezvoltatori al acestuia s-a scindat. Nu cunosc jocurile de culise si sa fiu sincer nici nu ma intereseaza prea tare, ce ma intereseaza este ca o parte dintre acei dezvoltatori au pus bazele jocului Xonotic, un joc gratuit si open-source. Avantajele in cazul jocurilor open-source este ca oricine poate contribui prin diferite metode: feedback, testare, traduceri, promovare de joc si chiar sponsorizare. Astfel ca si fondator al Nexuiz Romania voi migra catre Xonotic, lucru pe care il recomand si celorlalti jucatori romani de Nexuiz care mai exista.

Nu doresc sa va mai plictisesc prea mult cu istoria jocului, deoarece nu aceasta este importanta, ci jocul in sine. Comunitatea de dezvoltari este un globala si poate fi contactata prin intermediul site-ului pe care acestia l-au pus la dispozitia comunitatii: http://www.xonotic.org/ Din nenumaratele vizite va pot asigura ca va ofera toate detaliile si raspunsurile de care aveti nevoie, dar cu siguranta nu le acopera pe toate care va vin in minte astfel ca exista si un forum unde puteti sa va postati intrebarile sau sugestiile(dupa ce va inregistrati desigur): http://forums.xonotic.org/. Pe moment nu va pot spune cand va aparea o versiune oficiala a jocului dar va pot spune ca exista una de tip development disponibila pentru Windows, Linux si Mac OSX(asa cum va fi si versiunea finala a jocului), pe care o puteti obtine de aici: http://dev.xonotic.org/projects/xonotic/wiki/Repository_Access.


Poate ca doua capturi de ecran nu va sunt de ajuns si poate ca inca va simtiti un fel de “Toma necredinciosul”, dar asta nu e o problema pentru ca o galerie media va sta la dispozitie aici. Avand in vedere ca jocul este in plina dezvoltare creatorii lui au creat si un canal de youtube in care sunt postate clipuri cu momente din joc.

De asemenea pe langa forum sau canal de youtube, echipa mai poate fi contactata si prin intermediul canalelor de IRC, dupa cum urmeaza:
– FreeNode: server irc.freenode.org; canal #xonotic
– QuakeNet: server irc.quakenet.org; canale #xonotic si #xonotic.ro

Astfel nu-mi ramane decat sa va doresc un game play placut si sper eu sa ne intalnim pe #xonotic.ro si impreuna sa punem bazele unei comunitati care sa demonstreze ca jocurile open-source pot fi la acelasi nivel cu cele comerciale :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *