Comunitatile Linux din Romania… incotro?

Ca si debutant in ale blogging-ului de specialitate pe distributii linux, am creat doua articole in care am vorbit de comunitatile linux din Romania, anume acesta si respectiv acesta. In acel moment eram inscris decat in cadrul Comunitatii openSUSE Romania si abonat pe un anumit forum in care exista si o arie dedicata de linux/unix, astfel ca inscrirea in alte comunitati nu mi s-a parut neproductuva.
O data cu trecerea timpului si dezvoltarea acestui blog am decis sa creez un forum de specialitate, in care sa ofer suport tehnic cititorilor blogului meu si al blogurilor partenere. Acest lucru s-a materializat in Forum bloguri romanesti, un proiect indraznet de realizare a unei comunitati compusa din bloggeri si cititorii lor. Din pacate aproape o luna a trecut si nimeni nu s-a mai inscris forumul intrand intr-o faza de “hibernare” ca sa ii zic asa.
In weekend-ul ce a trecut, din pura curiozitate, am cautat sa vad ce comunitati linux exista in Romania. Pot spune ca nu ducem lipsa de comunitati de acest tip, avem RLUG, avem linux.ro sau linuxquestions.ro, lucru care pe mine la prima vedere m-a bucurat. Astfel am decis sa ma inscriu pe linux.ro chiar daca postarile de pe prima pagina erau de mai bine de un an si nimic nou nu a aparut. Spre surprinderea mea ca si utilizator a fost sa descoper ca nici forumul nu o duce prea bine, structura ierarhica a forumului avand probleme si chiar daca forumul a fost “inviat” de catre cei de la RDS care il detineau, increderea acordata de utilizatori a devenit aproape zero, pentru ca postari noi, recente erau prea putine. Astazi am dat mail unuia dintre admini pentru a afla niste raspunsuri, sper ca macar acest admin sa nu fie precum alti angajati de la RDS carora le-am trimis mail si nici pana in ziua de azi nu am primit raspuns. Linux.ro incotro? daca e sa analizez personal si sa mai adaug ceea ce am gasit si prin forum as spune ca aceasta comunitate incepe sa cada uitarii. Avand in vedere situatia forumului de pe linux.ro unii utilizatori au decis sa continue intr-un anume fel ce s-a inceput acolo si au pus bazele site-ului linuxquestions.ro (pornind de la ideea site-ului linuxquestions.org). Din ambitie de aceasta data, am decis sa ma incriu si in cadrul acestei comunitati. Prima impresie a fost ca este un fel de linux.ro “reloaded” unele topici fiind mutate de acolo pe acest site. Din pacate nici aici situatia nu sta prea bine, daca pe linux.ro botii de spam sunt sub control pot spune ca pe linuxquestions.ro acestia se pot inregistra fara nici o problema, fiind o chestiune de timp pana cand vor umple forumul de spam. Ca si prima data intreb linuxquestions.ro incotro? Oare va avea aceeasi soarta ca linux.ro? sau existenta unui grup de administratori poate propulsa comunitatea inainte?
Ca si blogger am decis sa ma inscriu in cadrul ambelor comunitati din dorinta de a-mi aduce contributia mea ca si utilizator de linux. Avand in vedere stadiul in care se afla linux.ro pot spune ca linuxquestions.ro este putin mai sus deoarece exista administratori care sa poata opera schimbari. Desi utilizatori de linux exista in Romania nu pot decat sa speculez ca specilialistii din acest domeniu au ales sa plece din tara pentru un trai mai bun. Astfel simt nevoia sa trag un semnal de alarma: daca noi ca si utilizatori de linux incepatori sau avansati nu suntem in stare sa realizam comunitati eficiente, pe viitor ce se va alege de cei care au nevoie de ajutor? Un prim raspuns ar fi sa caute ajutor in cadrul comunitatilor internationale, al doilea raspuns ar fi sa renunte in a folosi linux caci poate nu gaseste raspunsurile pe intelesul sau.
Comunitatile Linux din Romania… incotro?…

Leave a Reply

Your email address will not be published.