XBMC: un media center deschis

xbmc-iconNavigând printre cotloanele sistemului de operare Windows am dat peste ceva care sincer m-a uimit: Windows Media Center. Spre rușinea mea și uimirea celor care vor citi probabil aceste rânduri, nu știam că Windows are un astfel de program, în speță că nu am stat să căut prea tare să văd ce are și ce nu are, iar pe cealaltă parte din cauza faptului că am folosit XBMC ca media center sub openSUSE și pot spune că mi-a creat o impresie bună.

Chiar dacă numele programului nu o sugerează XBMC este un media center destul de inteligent și mai ales liber: XBMC is an award-winning free and open source (GPL) software media player and entertainment hub for digital media. XBMC can be used to play almost all popular audio and video formats around. It was designed for network playback, so you can stream your multimedia from anywhere in the house or directly from the internet using practically any protocol available.

Personal am considerat XBMC ca o uniune între Clementine, VLC și UMPlayer datorită funcțiilor pe care le poate îndeplini, inclusiv aceea de a citi conținutul arhivelor ZIP și RAR. Pe lângă aceste funcții asemănătoare cu Windows Media Center, XBMC mai oferă acces și la programe adiționale care pot fi instale ca și module specifice programului. XBMC a ajuns la venerabila versiune 11 ce a primit numele de cod Eden și care poate fi descărcată de pe sait, din cadrul secțiunii Downloads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *