Wine test drive: World of Warcraft Cataclysm 4.2

Chiar daca nu sunt eu cel mai mare fan al jocurilor din seria World of Warcraft pot spune ca exista destui utilizatori care folosesc wine pentru a juca acest MMORPG. Daca nu ma credeti, atunci faptul ca se afla in primele 10 jocuri din categoria Platinum ar trebui sa va convinga. Pentru acest test drive am ales World of Warcraft Cataclysm 4.2, versiune nou aparuta, alaturi de un cont de tip Starter limitat la nivelul 20, numai bun pentru ceea ce urmaresc eu. In cadrul acestui test drive presupun ca aveti distributia linux folosita la zi cu actualizarile si ca aveti wine deja instalat. Repo-ul openSUSE cu pachete precompilate wine imi ofera versiunea 1.3.32. Configuratia calculatorului meu este Intel Core 2 Duo, 2Gb de RAM, 1Gb VRAM pe placa video Nvidia GeForce 9400 GT folosind driverul cu versiunea 280.13 sub un sistem de operare pe 64 de biti openSUSE Tumbleweed.

Pregatirea spatiului de lucru
Pentru a evita alterarea altor directoare afiliate wine vom crea un nou prefix folosind comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine winecfg intr-un terminal. O data creat acest prefix trebuie sa descarcam winetricks, wget http://winetricks.org/winetricks (in acelasi terminal), dupa care instalam directx9 env WINEPREFIX=~/.wine-games sh winetricks directx9. Aditional mai avem nevoie si de vcrun2005 sp1 pe care il putem obtine de aici; navigati catre locatia unde s-a salvat kitul (folderul Downloads) apoi se instaleaza prin comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine vcredist_x86.exe.

Descarcarea si instalarea jocului
O data ce spatiul de lucru este gata pasul urmator implica crearea unui cont WoW pe acest site, respectiv descarcarea installer-ului pentru joc. Dupa descarcarea installer-ului folosind comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine WOW-4.0.0.12911-enGB-Trial.exe instalam componentele de baza ale aplicatiei. Din pacate aici se termina test drive-ul meu folosind numai wine, deoarece componenta Launcher.exe (pornita dupa instalarea componentelor de baza) are probleme la descarcarea continutului necesar jocului.
Pentru a putea testa jocul am folosind windows-ul si am descarcat continutul jocului desi speculez ca si sub Virtual Box acest lucru este posibil deoarece nu este necesar sa pornim jocul; doar banda de internet conteaza aici. Astfel dupa 16 Gb transferati sub windows, am copiat folderul din partitia NTFS si l-am pus pe cea a distributiei mele linux, in directorul .wine-games, mai precis in .wine-games/drive_c/Program Files. Chiar si cu continutul la zi Launcher.exe tot nu functioneaza corect ceea ce reprezinta un dezavantaj atunci cand vine vorba de actualizarea jocului. Pentru a porni aplicatia am folosit executabilul Wow.exe, prin comanda env WINEPREFIX=~/.wine-games wine Wow.exe -opengl in folderul unde jocul este instalat.

Ajustari pentru marirea performantei
Ca orice lucru emulat cu wine este bine sa nu ne fortam norocul. Astfel, daca calculatorul vostru se aseamana sau este mai bun decat al meu este bine ca setarile grafice sa fie puse pe Fair, cu vertical sync oprit si cu maxim de FPS pus la 30; rezolutia recomandata 1152 x 864. In schimb daca este mai inferior decat ceea ce am eu setarile grafice trebuie puse pe Low cu o rezolutie de 800 x 600 sau 1024 x 768. Performanta poate depinde de tipul placii video, memoria ram si desigur de puterea procesorului.

Concluzii
Din punct de vedere functional ii dau nota 10 pentru ca nu am avut probleme grafice indiferent ca am ales Low sau Fair pentru grafica jocului. Probleme avute cu Launcher.exe ma fac sa dau un 6 versiunii de wine. Astfel daca sunteti fanii acestui joc si spatiul pe disc este destul va recomand sa instalati si actualizati jocul folosind Virtual Box si un folder accesibil cu drept de scriere atat pentru Windows ca si Guest OS dar si pentru distributia linux ca si Host OS. Informatii aditionale precum si un tutorial in limba engleza aveti aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *