Uite Wine! …nu mai este nici Wine !

Daca aseara am avut curaj sa va arat un “schelet” ce statea de ceva timp ascuns, astazi am decis sa scap definitiv si de un “schelet mai mic” si anume programul Wine. In primul rand tin sa subliniez ca nu am nimic impotriva acestui program, din contra sunt uimit de cat de avansat devine pe masura ce noi versiuni sunt lansate de echipa care il dezvolta; aviz fanilor Internet Explorer 7, acesta poate fi instalat fara nici o problema folosind winetricks trecand testul de autentificare software creat de Microsoft :)

Unul dintre motivele principale pentru care am renuntat la Wine nu este faptul ca orice aplicatie initiata sub el pierde din performanta in raport cu pornirea lui pe un sistem real Windows ci mai degraba faptul ca Wine, asemeni Windows-ului pe care il mimeaza, este compatibil cu aplicatiile malware existente la ora actuala. In alta ordine de idei exista un risc daca aveti acest program instalat, caci folderul sau de lucru ~/.wine poate deveni un cuibusor de nebunii pentru malware; o grija in minus pentru mine. Acest lucru pe voi ca si utilizatori de linux nu v-ar afecta dar ar crea probleme in cazul in care vreun prieten de-al vostru ar folosi Windows si ati partaja fisiere (aveti grija sa nu ajungeti sa fiti injurati ca dezvoltatorii Gnome 3).

In incheierea acestui mic articol nu-mi ramane decat sa va sugerez sa fiti prudenti atunci cand aveti Wine instalat in calculator, caci niciodata nu se stie ce se intampla atunci cand porniti o aplicatie specifica Windows cu acest program. Pana la urmatorul articol despre o noua versiune Wine va urez o zi lipsita de probleme indiferent daca folositi o aplicatie nativa Linux sau nu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.