Putini dintre voi stiu ca pe langa openSUSE linux mai aveam si Windows instalat pe calculator. Acest dual-boot windows-linux s-a dovedit benefic pentru mine in cadrul anilor ce au trecut de cand mi-am cumparat un calculator personal. Acum o saptamana si jumatate totul s-a schimbat: am decis sa renunt la Windows definitv caci am realizat ca nu mai exista nimic care sa ma lege de acest sistem de operare… si stiti ceva? nu este rau deloc din contra ma simt chiar usurat si mai ales nu regret deloc decizia luata.
Uimitor multi dintre voi ar crede ca am luat aceasta decizie din cauza ca folosesc openSUSE in paralel de ceva timp. Raspunsul vostru ar fi pe jumatate corect caci decizia de a renunta la Windows am luat-o si din cauza faptului ca am atatea optiuni incat probabil nu as stii ce sa aleg. Pe buna dreptate, sunt o gramada de distributii linux, as putea crea un mozaic cu ele si probabil ca tot nu as termina munca vreodata. Ultimele 6 luni au fost cireasa de pe tort pentru mine caci am realizat o exploatare amanuntita a ceea ce imi ofera cameleonul verde pana sa ma uit spre alt sistem de operare. Faptul ca am un control center pentru configurarea sistemului nu a jucat un rol principal in mica mea aventura prin maruntaiele openSUSE ci mai ales mediile de lucru: de la micul soricel Xfce, ciocoflenderul LXDE, putina Cinnamon (scortisoara) marca Linux Mint, Gnome 3 (n-am stiut cu ce sa il compar… o maimuta pe steroizi merge?) si pana la grasanul KDE care pentru binele sau ar fi bine sa mai dea niste kilograme jos de defecte.
Ceea ce am constatat doresc sa va transmit si voua (puteti sa le ziceti si sfaturi daca doriti): daca doresc un sistem de operare minimal in care consumul de RAM sa fie mic si oarecum sa fiu zgarcit cu resursele as putea folosi LXDE sau Xfce, Cinnamon este un mediu de lucru relativ nou si doreste oarecum sa scuipe pe fata celor care au gandit ca Gnome 3 este viitorul mediului de lucru Gnome (Dumnezeule cum va puteti trezi dimineata cand milioane de utilizatori va injura?) acesta indulcind oarecum situatia dar fara prea mult succes, daca simtiti nevoia de o “fitza” atunci Gnome 3 poate fi pe gustul vostru este “biletul” de intrare in lumea congruenta a dispozitivelor mobile cu statiile de lucru si desigur in ultimul rand KDE o combinatie bizara intre eleganta si defecte de functionare care pot fi asemenea unei tepe infipte in… posteriorul de pinguin uneori. Daca analizati atent o sa regasiti cateva distributii linux ce au in centrul atentiei fiecare din mediile de lucru anterior mentionate. Personal nu vad cu ochi buni dinamismul mediului de lucru Gnome si al forkurilor sale dar trebuie sa recunosc ca nici interfata saracacioasa a XFce sau LXDE nu a fost pe gustul meu, astfel ca mi-am luat sarcina de a pune KDE la munca ca si mediu de lucru.
Din punct de vedere al aplicatiilor multi se tem de faptul ca nu se vor descurca fara Yahoo Messenger cred ca si Winamp poate fi frumos amintit aici. GRESIT! Pe Windows aveam Yahoo Messenger, Pidgin (pentru Google Talk) si Skype. Pidgin prin natura sa era mai prietenos cu resursele, chiar si Skype in schimb Yahoo era o adevarata gaura neagra. Pe linux m-am bucurat de faptul ca pidgin imi permite sa tin contul de Yahoo si pe cel de Google Talk cu un consum destul de mic de resurse iar Skype se poate bucura linistit ca a supravietuit tranzitiei, cel putin pe moment. Ca si navigator de internet aveam Firefox si Chrome pe Windows dar la o atenta folosire a Chrome am constat ca nu isi merita locul ca si navigator initial pentru mine asa ca sub openSUSE Firefox este “Rege” iar SeaMonkey este al doilea navigator instalat. Ca tot am amintit de Winamp am reusit sa ii gasesc un inlocuitor destul de bun: Clementine (si nu, nu ma refer la fruct ci la program). Jocurile au fost pentru mine un ultim test inainte de a renunta la Windows dar si aici am trecut cu brio deoarece jocuri precum Urban Terror, Xonotic, Nexuiz, Open Arena, Assault Cube, Smokin Guns, Tile Racer, Vdrift sau Regnum au suport si pentru distributiile linux si pentru unele jocuri chiar si openSUSE ofera pachete specifice… pam-pam
In concluzie pot spune ca mi-am recastigat o parte din memoria RAM renuntand la Windows si aplicatiile specifice lui dar pot spune ca am castigat si din punct de vedere al securitatii, caci a folosi Windows fara antivirus e ca si cum cineva ar conduce fara faruri noaptea un Koenigsegg. Din punctul meu de vedere nici o distributie linux nu este perfecta cu atat mai putin openSUSE dar faptul ca am un cuvant de spus in fata celor care au construit sistemul de operare atunci cand am o problema, ma face sa ma bucur ca am ales sa devin un “pinguin” veritabil.
Sigla si denumirea Windows sunt marci inregistrate ale Microsoft Corporation.