Ubuntu renunta la Synaptic

Incet dar sigur data de 13 octombrie se apropie. Pentru oamenii obisnuiti este o zi ca oricare alta dar pentru fanii distributiei linux Ubuntu este data la care versiunea 11.10, nume de cod Oneiric Ocelot, va aparea. Pe langa elementele placute aduse de aceasta versiune personal ma vad nevoit sa semnalizez un aspect mai putin placut, renuntarea la Synaptic. Ce inseamna asta? In principiu inseamna ca utilizatorii distributiei nu vor mai avea Synaptic instalat “by default” ci vor avea la dispozitie Ubuntu Control Center.

Mult indragitul apt-get va ramane ca manager de pachete din linia de comanda iar Synaptic va fi disponibil numai daca utilizatorul doreste sa instaleze programul, folosind comanda sudo apt-get install synaptic. Schimbarea a fost decisa de catre cei de la Canonical care considera ca Ubuntu Software Center este destul de stabil. Pentru incepatori pot spune ca USC(Ubuntu Software Center) este cu adevarat o unealta buna dar pentru un utilizator care doreste un control mai ridicat asupra pachetelor instalate va fi un mare neajuns. Motivele pentru care Synaptic este mai bun decat USC sunt urmatoarele:
– capacitatea de reparare a pachetelor cu probleme;
– abilitatea de actualizare a pachetelor dupa dorinta, unul sau mai multe;
– functia de blocare a pachetelor pe o anumita versiune;
– functia de instalare a unui pachet pe o anumita versiune.
Timpul se scurge, o luna ne mai desparte de 11.10 si personal nu cred ca cei de la Canonical vor avea timp sa adauge dar mai ales sa testeze functiile lipsa pe care Synaptic le ofera. Desigur daca printr-o circumstanta mai mult sau mai putin fericita as ajunge sa folosesc Ubuntu as trece pe planul secund eventualele actualizari si as instala Synaptic :D .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *