Ubuntu, primi pași către rolling-release

ubuntuDe ceva timp încoace, pe internet circulă speculații cum că echipa însărcinată cu dezvoltarea distribuției linux Ubuntu ar dori trecerea la ceea ce se numește ”rolling-release”, o versiune în care utilizatorii nu ar fi nevoiți să afectueze o actualizare a sistemului de operare periodic ci mai degrabă ar primi actualizări ori de câte ori o aplicație nouă ar fi lansată.

Indiferent câți sunt contra sau câți sunt pro inclusiv ”tătucul” Mark Shuttleworth, se pare că speculația a devenit o realitate certă și irefutabilă. Un prim pas în acest sens a fost realizat de curând, când prin vot s-a decis micșorarea suportului tehnic oferit prin actualizări pentru versiunile standart, astfel că în loc de 18 luni acestea vor primi actualizări pe timp de 9 luni. Măsura votată va intra în vigoare o dată cu lansarea Ubuntu 13.04 de pe 25 aprilie, când deciziile adoptate vor fi aplicate modelului de dezvoltare al următoarei versiuni.

Urmările acestei decizii vor contribui la o trecere mai ușoară către modelul rolling-release afirmă cei care au votat schimbarea, model care la ora actuală este implementat cu succes de către distribuția Arch Linux. Personal nu pot decât să fiu simplu spectator de vreme ce nu am folosit Ubuntu mai deloc în cei 6 ani de openSUSE, iar acum am rămas numai pe Windows. Fiecare lucru are câte un plus sau minus, important în acestă tranziție fiind utilizatorul și felul cum interpretează aceste schimbări ce vor fi definitivate în următoarea perioadă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *