Linux… windows… și iar linux

forum-icon-linuxTimp de 6 ani am folosit openSUSE în dual-boot cu Windows și pot spune că așa cu bune dar și cu rele, am fost mulțumit de acest sistem de operare. Prin decembrie anul trecut, acest fir al continuității s-a rupt când pur și simplu am simțit nevoia nevoia de a mă juca mai mult iar ceea ce oferea openSUSE nu era îndeajuns pentru a mă satisface, ba mai mult pe alocuri am întâmpinat chiar și probleme de funcționare.

Aceasta este tentativa numărul doi de trecere de la windows la linux, singura diferență de asta dată fiind faptul că îmi cunosc gusturile în materie de jocuri, ba chiar mă mai pot ajuta și de programul Wine. Cei care au luat la cunoștință de tentativa numărul unu cu siguranță vor fi indignați și vor avea multe întrebări care sper eu să primească un răspuns prin intermediul acestui articol. Înainte de a continua acest articol țin să mulțumesc tuturor celor care mă cunosc pentru că mi-au respectat decizia dar mai ales ”prietenilor” care au ales să mă jignească pentru gusturile avute în materie de sisteme de operare și de a renunța la linux.

De ce ai revenit la linux?
Suspectez eu că asta fi prima întrebare, mai ales când o dată cu trecerea la Windows am ales să mă retrag din anumite activități. Răspunsul la această întrebare ar fi gradul de fragmentare al sistemului de operare, care după două luni de exploatare deja începuse să ”îmbătrânească”, deși acesta era la zi, driverele specifice de asemenea iar protecția antivirus își făcea treaba. Nu sunt un programator să înțeleg această ”oboseală” care a afectat sistemul de operare, dar cert este că la patru luni de la instalare deja tableta mea cu 512 Mb de Ram se încărca mai repede. Prin comparație, openSUSE 12.2 nu a avut deloc probleme în timpul folosirii pe când Windows-ul se gândea că un ecran albastru ar fi util la pornire, iar din perspectiva aplicațiilor instalate și a folosirii lor zilnice nu am simțit acea ”îmbătrânire” a sistemului de operare.

Cât timp ai de gând să stai pe linux de astă dată?
Așa cum am menționat mai sus, situația este alta acum deoarece în aceste 4 luni de folosire a Windows-ului mi-am cunoscut și mai bine necesitățile în ceea ce privește programele folosite. Paradoxal am ajuns la vorba cuiva care mi-a zis că… o dată ce mi-a intrat linuxul ”în sânge” nu o să mai pot renunța la el. Se pare că a avut dreptate, linuxul atrage și oferă în același timp o stare confort în ceea ce privește controlul a ceea ce se află sub capotă, deci decât să îmi distrug plămânii fumând mai bine butonez de pe linux una, alta pe aici pe blog. Alegerea mea în acest caz este una permanentă.

Deci, tot pe openSUSE? Altceva nimic?
Da, tot openSUSE este distribuția linux pe care am ales să o folosesc, mai precis versiunea 12.2. De curând a apărut și 12.3, dar pe moment nu fac tranziția căci din ce am observat eu, de fiecare dată mai sunt defecte de funcționare care au scăpat și care sunt reparate în primele 3-4 săptămâni de la lansarea unei noi versiuni. Din perspectiva alternativelor, cameleonul german trebuie să fie conștient că poate fi înlocuit cu croissantul franțuzesc dacă nu se… scaldă în apele care trebuie, mai ales de vreme ce imită pălăria roșie moca… rău camelon, rău.

Personal am ales să descriu acestă experiență pentru toți cei care au dubii când vine vorba de a renunța la un sistem de operare în favoarea altuia deoarece timpul este un factor crucial. Dual-boot este primul pas dacă vreți să scăpați de Windows, dar asta nu înseamnă că puteți renunța de mâine căci este necesară acomodarea cu noul sistem de operare. Chiar și așa pot fi oscilații precum cazul meu de aceea al doilea lucru pe care trebuie să îl faceți este să vă evaluați aplicațiile și prezența lor sub linux, inclusiv substitute sau emulate folosind programul Wine. Din perspectiva reluării activitătilor mele anterioare vă anunț că nu am de gând să revin, prefer să suport echipele de pe ”margine”. Aici pe acest blog voi continua să promovez Revista Fii Liber a Organizației Ceata, openSUSE România și desigur Mozilla România, alături de multe alte chichițe care îmi vin prin cap, împreună cu muzică electronică de calitate din partea unor producători de renume, dar cu aceași grijă ca și până acum de a nu jigni gusturile oamenilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *