Tutorial: Urban Terror HD + Wine

Unul dintre cele mai poluare jocuri derivate din Quake 3 este Urban Terror. Versiunea 4.1, mai nou 4.1.1 dupa cateva update-uri exista de ceva ani buni. Alaturi de aceasta versiune stabila dezvoltatorii jocului au creat Urban Terror HD, versiune alpha, care reprezinta noul desing al jocului. Din pacate nu exista o versiune specifica a jocului si pentru linux. Partea buna este ca folosind wine putem explora, la un nivel redus cei drept, versiunea 1.0.3 alpha a jocului.

Cerinte:
– spatiu pe hard de 1,4 Gb pentru folderul jocului
– accelerare 3D cu driver cat mai recent
Wine
Winetricks
Urban Terror HD

Pregatirea mediului de emulare:
Pasul 1: Acesta implica instalarea wine fie cu ajutorul managerului distributiei linux folosite sau folosind codul sursa al programului. Daca instalati din managerul de pachete este necesar ca dupa instalarea programului deschideti un terminal (consola) si tastati comanda winecfg astfel incat programul sa isi creeze folderul necesar si setarile. Pentru cei care folosesc codul sursa, logat ca user root, este necesara compilarea codului sursa prin comenzile ./configure si make iar apoi dupa compilare, care poate dura ceva timp, prin comanda make install se va instala programul. Dupa aceea ca si user normal dintr-un terminal se executa winecfg. Dupa cum puteti observa compilarea dureaza mai mult decat instalarea cu managerul de pachete deci atentie daca stiti ca sunteti incepatori.
Pasul 2: folosirea wintericks pentru cateva optimizari ale setarile default ale wine. Descarcati programul de la linkul mentionat mai sus si cu ajutorul terminalului executati comanda sh winetricks; din fereastra ce se deschide bifati urmatoarele casute: vcrun2005, glsl-enable si orm=fbo.

Instalarea si testarea jocului:
Pasul 1: dupa descarcarea jocului este necesar sa il dezarhivati si apoi sa il plasati in cadrul folderului de lucru al wine(recomandarea mea): ~/.wine/drive_c/Program Files/
Pasul 2: configurarea jocului folosind winecfg dupa cum urmeaza: in fereastra “wine configuration” apasam butonul add aplication si navigam catre /Program Files/UrbanTerrorHD si alegem executabilul jocului UrbanTerrorHD_release.exe. La Windows Version vom alege Windows XP si apasam butonul Apply. Pentru a evita eventualele neplaceri(crash-uri) sugerez folosirea unui wine desktop prin accesarea tabului Graphics avand executabil jocului selectat, bifand casuta Emulate a virtual Desktop iar la size cautati sa puneti ceva mai mic decat rezolutia desktopului vostru de exemplu 1024 cu 768 sau 1152 cu 864, rezolutiile mai mari duc la pierderea de FPS-uri deci mare atentie.
Pasul 3: Pornim jocul. La prima pornire jocul va fi initializat intr-o fereastra si nu fullscreen, dar asta se poate ajusta din Setup -> System. Personal va recomand sa umblati si la setarea Max Frames/second si sa puneti maxim 70 FPS-uri apasati Apply pentru aplicareas setarilor. De asemenea daca doriti sa jucati si cu boti trebuie sa ajustati humkmegs, de la 512 la 256 tastand in consola de joc comanda com_hunkmegs 256 si desigur repornind jocul ca setarea sa aiba efect. La rezolutie trebuie sa alegeti aceeasi dimensiune cu a desktopului virtual creat de wine dupa care apasati Apply. Restul setarilor pe partea grafica sunt destul de bune iar in ceea ce priveste setarile de tastatura asta e ceva ce fiecare decide. Sa nu va speriati daca caracterul vostru in joc este o femeie.
Pasul 4(optional): acest pas implica cu sine un risc. Daca doriti sa scapati de constrangerea desktopului emulat de wine puteti incerca jocul si in full-screen. Sugerez ca rezolutia maxima folosita sa fie 1024 cu 768 ptr ecranele wide si 800 cu 600 pentru cele normale. Personal va sugerez sa testati jocul cateva minute inainte sa il treceti in full-screen.

Partile bune::
– ne putem bucura de grafica noua chiar daca fps-urile au un nivel mai mic
– ne putem bucura de noile arme implementate
Partile proaste:
– fps-ul este redus deci si grafica de joc va fi mai lenta (aviz celor cu placi video mai vechi)
– in functie de configuratia hardware a PC-ului pe care este instalat jocul poate sa va mearga mai bine sau mai prost(crash).
Distractie placuta :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *