Test drive: OpenIndiana

Primul meu test drive cu o distributie unix: OpenIndiana. Am ales aceasta distributie unix datorita misiunii sale si anume sa continue ceea ce a fost in trecut OpenSolaris, proiect al carei viata a fost curmat de cei de la Oracle. “Sa nu dezgropam mortii”… mi-a spus cineva cand eram mic, asa ca voi trece peste acest fapt si voi continua cu test drive-ul meu.

Ce este OpenIndiana: OpenIndiana is a robust enterprise operating system, based on OpenSolaris. It is open source, free to use, community developed, suitable for use on servers and desktops. OpenIndiana provides true enterprise features that place it on a level above the competition. OpenIndiana is the best enterprise server operating system, whether you’re just hosting a blog, providing cloud computing facilities, or running a petabyte storage system. OpenIndiana also provides a Live CD which installs a full GNOME environment, providing a compelling desktop operating system on a rock solid foundation.

Caracteristicile distributiei unix OpenIndiana sunt:
* ZFS – the last word in filesystems
* Zones – a Lightweight Virtualisation Technology
* SMF – the Service Management Facility for software lifecycle control
* IPS – a next generation network based package management system
* FMA – the Fault Management Architecture
* COMSTAR – an enterprise SCSI Target system supporting iSCSI/iSER/FC/FCOE
* Crossbow – a next generation fully virtualised high performance network stack
* DTrace – an extensive, deep diagnosis and debugging framework
* Boot Environments – transactional operating system upgrades with rollback
* RBAC – Role Based Access Control, for granting least-privilege access to processes and users
* IPMP – IP Multipathing provides high availability networking and greater bandwidth
* Integrated L3/L4 kernel mode Load Balancer
* Integrated VRRP IP failover facility

Pregatirea mediului de lucru sub virtual box
Dupa ce am aruncat o scurta privire prin wiki-ul distributiei la capitolul cerinte de instalare pot spune ca un mediu virtual cu 768 Mb de Ram, 128 Mb Ram pentru video si un nucleu de procesor este destul pentru ca acest indian sa poata arata de ce este in stare. Find prima distributie unix testata de mine am continuat sa mai citesc prin wiki ca sa ma pot descurca in timpul acestui test drive.

Instalarea distributiei unix
O data realizat mediul virtual nu-mi ramane decat sa eliberez indianul si sa il las sa imi arate ce stie sa faca. Oare se va ridica la inaltimea descrierii de pe site-ul distributiei?

O data initializat acest sistem de operare ne prezinta cateva optiuni precum limba folosita pentru tastatura, unde lasam default 47 pentru limba engleza si limba sistemului de operare unde de asemenea alegem default 7, da tot engleza :P . Pana la romana va mai trece mult :) O data alese aceste setari sistemul de operare va continua sa se incarce pana cand va initializa mediul de lucru Gnome. Personal trebuie sa adaug ca aceasta parte din bootarea imaginii, anume Configuring devices, mi s-a parut mai lenta, dar poate sa fie si din cauza ca folosesc virtual box. O data logati in cadrul mediului pornim installerul care ne va ajuta sa instalam sistemul de operare.

Acesta ne va cere informatii despre partitia pe care dorim sa il instalam, setarea timpului, localizarii lingvistice si conturilor de utilizatori. O data realizate aceste setari nu ne ramane decat sa instalam sistemul de operare apasand butonul Install


Procesul de instalare a durat in cazul meu aproximativ 25 de minute. O data finalizata instalarea am dat un restart pentru a folosi proaspatul sistem de operare instalat.

Testarea sistemului de operare:
Logandu-ma folosind userul si parola create la instalarea sistemului, pot spune ca am fost intampinat de un desktop simplu, Gnome versiunea 2.30.2. Ca si aplicatii default ale mediului de lucru Gnome amintesc: Totem Player, Rhythmbox sau Brasero. De asemenea OpenIndiana ofera ca browser Firefox versiunea 3.6.8, Thunderbird versiunea 3.1.1 si Pidgin versiunea 2.7.2.

La o atenta observare mi-am dat seama cu usurinta ca Firefox, Thunderbird si Pidgin au versiuni vechi dar poate ca si dezvoltatorii acestei distributii merg pe aceleasi premise ca cei de la Debian. Fiind prima versiune a distributiei, in faza de dezvoltare, creata in iarna anului trecut, am zis sa trec cu vederea versiunile depasite ce le ofera sistemul de operare. Urmatorul pas al test drive-ului meu a fost folosirea managerului de pachete. Am descoperit suprins ca parola aleasa pentru user si setata ca default si la root nu imi mergea. Am deschis consola si cand am incercat sa ma loghez ca root folosind comanda su, am fost notificat ca parola expirase si astfel trebuia aleasa una noua. Ca si masura de securitate este un lucru bun si consider asta ca pe un atu pentru indian deoarece il face pe utilizator sa abordeze un prim pas spre securitatea parolelor.

Managerul de pachete foloseste atat repo-ul OpenIndiana cat si pe cel de la Opensolaris. Acest lucru este din punctul meu de vedere iarasi bun pentru ca permite tranzitul de la OpenSolaris la OpenIndiana. Ca si detalii tehnice pot spune ca distributia ofera utilizatorului 3124 de pachete precompilate, care asigura un inceput bun pentru distributie. Managerul mi-a mai oferit informatii si despre alte pachete importante precum Java 1.6.20, Flash Player 9 sau OpenOffice 3.1.0, care dupa cum se observa au de asemenea versiuni mai vechi decat cele actuale. Pana sa initiez aplicatia de verificare a update-urilor am crezut ca vor fi destule pachete noi disponibile si ca vor aduce distributia cat de cat la zi. M-am inselat amarnic, se pare ca acest indian este abia un pusti care mai are drum lung pana a deveni matur, dar care a indraznit sa arate ca are cu ce.

O supriza cu adevarat neplacuta la aceasta distributie a fost faptul ca nu imi instala anumite pachete selectate sau imi dadea eroarea urmatoare:

Se pare ca cei de la OpenIndiana au dat o definitie corecta conceptului de “testing only”. Deci cam atat cu puterea indianului de a instala sau actualiza ceva.
Am explorat desktopul, am vazut stangaciile managerului de pachete; a mai ramas sa vorbim despre securitate. OpenIndiana ofera o interfata destul de intuitiva pentru configurarea firewall-ului.

O data deschis programul am crezut ca totul va fi la fel de intuitiv precum setarea regulilor dar m-am inselat. Speculez ca este vorba de o problema a permisiunilor caci desi am introdus userul si parola corect (atat prin atribuirea drepurilor de root pe user normal) rezultatul a fost acelasi: nu am putut salva setarile firewall-ului. Pacat…

Concluziile test drive-ului:
Intr-un singur cuvant: slab. De ce slab ar putea intreba unii dintre voi?…raspunsul meu ar fi cam asa: nu consider distributia slaba datorita pachetelor vechi ci mai degraba datorita stangaciilor in ceea ce priveste managerul de pachete si programul de setare a firewall-ului. De bine de rau cu software vechi te mai poti descurca dar fara firewall este aproape imposibil. Personal consider ca indianul are un debut bun dar nu asa de bun precum aparea in descrierea de pe site-ul distributiei(asta ca sa raspund si la intrebarea pusa la inceputul test drive-ului). Personal nu pot decat sa sper ca in viitoarea versiune aceste probleme vor disparea caci baza distributiei este buna dar mai trebuie ajustata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *