Tutorial: scurtaturi de tastatura pentru aplicatii sub Gnome

In cadrul acestui tutorial va voi prezenta cum sa mai reduceti numarul de click-uri pe care le dati pentru a porni una sau mai multe dintre aplicatiile preferate. Trebuie sa recunosc ca ideea mi-a fost inspirata de un apropiat care cauta si el acelasi lucru dar pentru un al tip de desktop. Tutorialul se adreseaza celor care folosesc Gnome ca si mediu de lucru default, astfel ca distributia pe care este instalat nu are prea mare relevanta. Cautand pe internet folosind Google am gasit doua metode: o metoda ce implica folosirea gconf-editor si a doua mai usoara ce implica folosirea aplicatiei ce se regaseste in meniul Gnome in System -> Preferences -> Keyboard Shortcuts.

1. Metoda grea implica folosirea gconf-editor si este destul de bine explicata in cadrul acestui wiki. Daca doriti sa continuati cautarea mea atunci acest link va sta la dispozitie.
2. Metoda usoara implica folosirea aplicatiei Keyboard Shortcuts, din meniul System -> Preferences al mediului de lucru Gnome.
Ca sa fie usor de inteles am sa fac tutorialul pe un exemplu practic si anume pe browserul Iceweasel. In mod normal browserul poate fi initiat din Applications -> Internet si respectiv click pe scurtatura; din matematica mea rezulta ca aici avem de facut 3 clicuri. Nici multe, nici putine clicuri nu se dau, dar nu ar fi mai bine daca le-am reduce la o simpla combinatie de taste? Eu zic ca. Personal am ales sa folosesc combinatia de taste dintre “tasta windows” din partea stanga si cifrele de la 1 la 9 tot din partea stanga a tastaturii; spre bucuria mea merg si cand compiz este activat si desigur am dat o utilitate si tastei preferate de Bill Gates :D

Cum cream scurtura:
Pasul 1: pornim aplicatia Keyboard Shortcuts si apasam butonul Add. In noua fereastra ce se deschide completam campurile Name si Comand. La Name punem Iceweasel. Pentru a afla ce trebuie sa punem la Command este necesar sa deschidem un terminal unde sa tastam si executam comanda whereis iceweasel. Aceasta comanda ne va spune locatia browserului si anume /usr/bin/iceweasel. Copiem locatia completa a browserului in campul Command si apasam butonul Apply.
Pasul 2: scurtatura nou creata se afla in Custom Shortcuts si are in dreptul sau statutul de Disabled. Pentru a o activa clik pe Disabled si tastati combinatia de taste dorita cazul nostru tasta windows din stanga + butonul 1. O data apasate aceste taste imediat o sa vedeti ca scurtatura apare ca Mod4+1.
Pasul 3: verificati scurtatura. Daca totul a fost executat corect atunci cand veti apasa tasta windows si butonul 1 al tastaturii browserul Iceweasel va porni.
Probabil ca unii se vor intreba de ce am pus prima data metoda grea. Simplu ca va fac sa lecturati articolul :D
Utilizare placuta a scurtaturilor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *