De mult timp mi-am dorit sa am mai mult de un desktop sub distributia linux preferata. Poate parea o fita, sau ceva ciudat dar eu unul nu cred ca este ceva rau ca utilizatorul sa invete sa foloseasca si un alt mediu de lucru decat cel pe care il foloseste cel mai mult. Personal sunt un utilizator de KDE de ani buni, inca de pe vremea cand exista 3.5.10 si pot spune ca nu prea s-au schimbat multe la acest mediu de lucru. Acum jumatate de an am folosit Gnome 2 dar sub Debian si pot spune ca mi placut. O data revenit pe openSUSE, deja comunitatea se pregatea de Gnome 3 si astfel am zis sa las in urma Gnome 2 si sa trec pe Gnome 3. Inainte sa criticam versiunea 3, trebuie sa fim constienti ca in viitor va fi versiunea default pentru distributiile ce folosesc Gnome ca mediu de lucru initial. Recomandarea mea este sa incercati sa instalati KDE si Gnome, pentru openSUSE, sub Virtual Box, pentru a va da seama de implicatii dar mai ales pentru a va obisnui cu aplicatiile care se vor regasi in meniuri, aplicatii ce apartin ambelor medii de lucru. Acest tutorial presupune ca aveti openSUSE 11.4 folosind mediul de lucru default, anume KDE.
Dupa ce instalati openSUSE 11.4 folosind DVD-ul este necesar sa faceti update-uri. Aceste update-uri ajuta la imbunatatirea performantelor sistemului prin actualizari ptr kernel, driver video, firefox, etc. O data cu aceste update-uri este actualizat si un pachet numit preload. Din ce am citit pe forumul international acest program este vechi, a.k.a deprecated, asa ca va recomand sa il dezinstalati. Deschideti YaST -> Software Management -> in campul de search scrieti preload si dezinstalati atat preload cat si modul de kernel(preload-kmp-default/desktop). De vreme ce KDE 4.7.0 a aparut ar fi pacat sa nu aveti si cea mai noua versiune de KDE. Pentru a face upgrade la KDE 4.7.0 deschideti YaST -> Software Repositories -> Add -> Specify URL … -> iar in campurile Repository Name si URL completati dupa cum urmeaza:
– pentru Core packages adaugati informatiile din acest link
– pentru Extra folosit informatiile de aici
– pentru cele din Unstable:Playground folositi datele din aceasta pagina
Repetati pasii de adaugare pentru fiecare repo, folosindu-va de datele pe care fiecare link le ofera, respectiv name si baseurl. O data adaugate repo-urile deschideti Konsole si executati urmatoarele doua comenzi: sudo zypper refresh petru actualizarea repo-urilor si apoi sudo zypper dup pentru a face upgrade la pachetele noi oferite de repo-urile KDE. Este de preferat sa inchideti orice alta aplicatie inafara de Konsole si apoi sa restartati sistemul.
Partea a doua a tutorialului meu are doua sectiuni: Gnome 2.32 si Gnome 3. De ce doua sectiuni? Unii dintre voi poate doresc doar Gnome 2.32 dar trebuie sa aveti in vedere faptul ca dezvoltatorii Gnome isi canalizeaza resursele catre versiunea 3. De asemenea este bine ca atunci cand instalati Gnome 3 sa aveti si driverul video instalat pentru a va bucura de un desktop 100% functional.
Gnome 2.32
Instalarea versiunii 2.32 a mediului de lucru Gnome este destul de usoara. In primul rand trebuie adaugate niste repo-uri ale comunitatii folosind YaST -> Software Repositories -> Add -> Community Repositories -> din lista bifati si implicit adaugati urmatoarele repo-uri openSUSE BuildService – GNOME:Apps si openSUSE BuildService – Banshee. Pentru instalarea gnome 2.32 deschideti YaST -> Software Management -> in fereastra ce se va deschide alegeti Paterns (sub YaST pe suport Gtk, il gasiti in meniul din partea stanga) -> bifati casutele Gnome Base System si Gnome Desktop Environment -> dupa care se da Apply si astepti pana cand pachetele de instaleaza; sa nu va speriati daca managerul de pachete va cere dezinstalarea pachetului numit kde-pure, este o dependinta care nu creaza probleme pentru kde daca este eliminata. De asemenea dupa instalare un restart de sistem este necesar. In acest moment aveti KDE 4.7.0 ca si desktop default alaturi de Gnome versiunea 2.32, trecerea la Gnome 3 este decizia voastra. Din ce am vazut in milestone-urile openSUSE este vehiculat des Gnome 3 printre desktop-urile disponibile spre instalat inafara de KDE.
Gnome 3.0 (a.k.a Stable)
Gnome versiunea 3, este aparut recent, cu un nou look si cu un nou design, alaturi de ceva “pretentii” din punct de vedere grafic. Fara accelerare 3D, adica fara driver video instalat, exista sansa ca Gnome 3 sa porneasca fara aportul componentei gnome-shell sau in fall back mode. Pentru a instala Gnome 3 aveti la dispozitie doua metode. Prima metoda este cea numita “one-click install” recomandata mai ales incepatorilor. A doua metoda este cea a upgrade-ului din consola(a.k.a mod text) folosindu-va desigur de KDE si Konsole; aceasta metoda in sine nu este grea deloc, singurul fapt mai amplu este numarul de comenzi pe care utilizatorul il pune in terminal. Dupa upgrade nu da-ti inca restart sistemului de operare. Tutorialul in sine este foarte bun doar ca are unele mici scapari din ce am vazut eu. Prima dintre ele se refera la “gnome-menus-branding-openSUSE” pe care trebuie sa il instalati sau sa il actualizati la versiunea 3.0.x iar a doua din ce am observat eu are legatura cu alte trei pachete ne-actualizate (asa a fost in cazul meu, la voi poate nu se va intampla) pe care trebuie sa le verificati libgnome-media-profiles, libgnomekbd si gnome-session pe care de asemenea trebuie sa le actualizati la versiunea 3.0.x, alaturi de dependintele lor. Abia acum puteti restarta sistemul de operare si astfel aveti optiunea pentru Gnome alaturi de KDE in meniul cu medii de lucru.
Gnome 3 este la inceput, mai are un drum lung de parcurs pana la maturitate, drept dovada este faptul ca Shutdown eftectueaza doar un Logout iar Lock Screen nu functioneaza. Tot raul spre bine, mediul de lucru in sine functioneaza la parametrii normali, fara crash sau erori din partea aplicatiilor. Astept cu interes urmatoarea versiune a Gnome 3.