Tutorial: instalarea unui kernel sub openSUSE

Kernelul este cea mai importanta componenta a oricarei distributii linux. Acum ceva timp am tradus si adaptat un tutorial oferit de cei de la Distrowatch in care v-am prezentat cum se poate instala un kernel folosind codul sursa, proces care poate dura undeva in jur de 90 de minute.

Cei de la openSUSE au rafinat si mai mult procesul oferind utilizatorilor sansa de a instala un kernel mai proaspat decat cel care este oferit cu distributia linux. In cadrul acestui tutorial va voi prezenta cateva tipuri de kernel pe care le puteti instala in cateva minute, factorul principal fiind conexiunea la internet. Iata ce versiuni de kernel va ofera depozitul de pachete al celor de la openSUSE:
1. Kernel vanilla
2. Kernel stable
3. Kernel HEAD

Dupa ce ati ales tipul de kernel dorit, folosindu-va de unul din link-urile de mai sus, adaugati repo-ul folosind Yast -> Software ->Software Repositories -> Add -> Speciffy name -> completati corect cele doua campuri -> dupa care acceptati cheia repo-ului. O data adaugat deschideti o consola si initiati comanda sudo zypper refresh urmat desigur de comanda sudo zypper up pentru a efectua actualizarea la noul kernel. Trebuie sa aveti in vedere ca o data cu trecerea la un nou kernel unele aplicatii precum Virtual Box sau driverul video, trebuiesc instalate manual. De asemenea este necesar sa dezactivati repo-ul Nvidia pentru a evita problemele.

Leave a Reply

Your email address will not be published.