Tutorial: instalare Steam sub openSUSE

steamIconA trecut aproape ”un secol” de când nu am mai postat vreun tutorial drept urmare zic eu că este timpul să sparg din nou gheața. Idea acestui tutorial a venit o dată cu instalarea programului Steam sub openSUSE și a micilor sale dificultăți tehnice. Programul este disponibil pentru openSUSE 12.3, openSUSE 12.2, openSUSE 12.1 dar și pentru openSUSE Tumbleweed.

Instalarea Steam sub openSUSE este destul de ușoară și are ca cerințe inițiale un sistem de operare actualizat și mai ales ca driverul specific plăcii video să fie instalat,alături de umila parolă a contului root. Tutorial meu din această seară necesită următorii pași:
– accesați magazinul virtual openSUSE, pachetul Steam
– în funcție de versiunea avută apăsați pe Show unstable packages
– apăsați butonul 1 Click Install pentru pachetul din depozitul Games (primul pachet)

Singurul joc gratuit disponibil pentru linux este Team Fortress 2, astfel că după ce am ajustat diferite setări prin Steam am continuat cu instalarea jocului. Descărcarea durează ceva timp deci aveți răbdare. După instalare am pornit jocul și spre surprinderea mea am observat că nu am sunet. După puține căutări am descoperit că problema se datorează faptului că Steam suportă Pulseaudio dar nu și ALSA, ceea ce folosesc eu la ora actuală. Soluția este și ea la fel de simplă, respectiv pornirea Steam din consolă cu o mică ajustare:
1. executati comanda export SDL_AUDIODRIVER=alsa
2. executați comanda steam (sau daca preferati /usr/bin/steam care este acelasi lucru)
Pașii 1 și 2 pot fi grupați astfel env SDL_AUDIODRIVER=alsa steam

Dacă nici acum nu aveți sunet atunci mai puteți încerca astfel:
1. export SDL_AUDIODRIVER=alsa
2. export AUDIODEV=hw:0,0
3. executați comanda steam (sau daca preferati /usr/bin/steam care este acelasi lucru)

Spor la fraguri ! :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *