Tutorial: activarea automată a programelor sub Gnome 3

Pe vremea când exista Gnome versiunea 2.3x, adăugarea unei aplicații spre a porni automat o dată cu încărcarea mediului de lucru era o chestiune de clicuri, la fel ca în windows aș putea spune. Prin inserarea locației unde executabilul aplicației se afla, erai sigur că atunci când te vei loga programele tale vor porni și leneș fiind vei scăpa de câteva clicuri prin meniuri.

Astăzi, când poate ziua mea fiind trebuia să stau cu burta în sus jucându-mă cu tableta, am ales să pun hardul extern la muncă și am instalat openSUSE 12.1 cu mediul de lucru inițial Gnome. După ce am instalat două programe utile zic eu, nvdock alias nvidia dock și clementine un program asemănător cu winamp ce folosește Qt, am dorit să le pun să pornească automat dar spre suprinderea mea aplicația știută de mine sub Gnome versiunea 2 nu mai există sub versiunea 3 din motive de ordin tehnic, mai precis de integrare.

Astfel, dacă doriți să puneți anumite aplicații să pornească automat după logarea în cadrul mediului de lucru Gnome 3.x, iată ce trebuie să faceți:
1. instalați aplicația dorită
2. navigați în locația /usr/share/applications folosind programul Terminal
3. copiați fișierul *.desktop specific aplicației instalate în /home/nume-utilizator/.config/autostart/
4. relogati-vă în cadrul mediului de lucru Gnome
Exemplu practic: am instalat aplicația nvdock și ca să o fac să pornească o dată cu mediul de lucru am deschis programul Terminal și am executat comanda cd /usr/share/applications. O dată ajuns în această locație am executat comanda cp nvdock.desktop /home/utilizator/.config/autostart/ după care am efectuat un logout și respectiv un login… ”et voila!” nvdock a pornit automat.

”Tocănița” este completă acum după instalarea openSUSE 12.1 cu Gnome pe lânga openSUSE 12.1 cu KDE și Windows 7 Ultimate :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *