Tumbleweed sau LMDE ?

Doua distributii linux pentru incepatori, doua comunitati de utilizatori cu aceeasi opinie: versiune rolling release. Daca ne uitam la bazele lor observam ca sunt aceleasi: un sistem de operare adresat oricarui utilizator, fie incepator fie avansat, surse de pachete bogate, diferite automatizari in ceea ce priveste instalarea driverelor si suport pentru un spectru mare de dispozitive. Singurul lucru care deosebeste distributiile linux este diferenta pachetelor pe care le folosesc, respectiv rpm pentru openSUSE Tumbleweed si deb pentru Linux Mint Debian Edition(LMDE). Personal le-am incercat pe amandoua, primul a fost LMDE si apoi openSUSE Tumbleweed. Pot spune ca experienta a fost unica desi amandoua ofera acelasi lucru: un sistem de operare independent de ciclul fix de concepere a noilor versiuni.

LMDE: dupa 6 luni de experienta cu Debian Stable pot spune ca LMDE nu a parut prea colturos, din contra a fost chiar frumos. LMDE este a doua distributie linux pe care o cunosc dupa Parsix, care foloseste repo-ul Testing ca baza a unui sistem de operare. Totul este conturat bine de o capota care a mostenit trasaturile versiunii Linux Mint ce are ca baza Ubuntu, aceeasi eleganta precum si motto-ul o spune, care nu pare deloc infricosatoare. Orice utilizator de Linux Mint care ar trece la LMDE nu ar simti nici o diferenta din punct de vedere al aspectului. Diferenta este data de repo-ul Testing al celor de la Debian, care ofera pachetele unei distributii de top din zilele noastre, acel “copil din spatele blocului” care acum a devenit matur si stie cum sa prezinte publicului larg, ca si “sistemul de operare universal”. In toata perioada cat am folosit LMDE nu pot spune ca am descoperit vreun dezavantaj, poate doar faptul ca pe langa Gnome 2.32 exista si Gnome 3, o mare pierdere ca si desktop dar asta e ceva ce poate eu consider gresit si deci nu poate fi catalogat ca dezavantaj.

Tumbleweed: un proiect nou al celor de la openSUSE, un proiect aflat la inceputul unui drum destul de lung. Ca si oponentul sau mosteneste trasaturile sistemului de operare din care provine avand drept suport repo-ul Tumbleweed Standart, care ofera pachete actualizate independent de ciclul de productie a versiunii fixe. Pana aici totul pare bine “automobilul german al sistemelor de operare” precum unul dintre administratorii forumului il numeste in semnatura sa, pare sa aibe sub control un motor bun… Totusi nu trebuie sa va lasati pacaliti de aparente… Tumbleweed este un raspuns oferit comunitatii dar folosirea lui nu este la fel de usoara. Daca in LMDE exista fisiere DKMS pentru driverul video sau virtual box cu versiuni oarecum mai vechi, in Tumbleweed micul incepator trebuie sa citeasca inainte sa instaleze repo-ul proiectului, trebuie sa foloseasca si consola, dovedindu-se astfel o provocare pentru cei care au teama de consola sau care sunt dependenti de automatisme. Daca dificultatea un pic mai mare nu va descureaza faptul ca trebuie sa mai activati repo-urile specifice versiunii stabile va poate schimba parerea. Da… nu este un rolling release perfect asemeni plantei cu acelasi nume, este un rolling release care are nevoie de repo-uri non-rolling-release, daca le pot numi asa, pentru pachetele care momentan nu sunt oferite de Tumbleweed. “Automobilul german” este departe de un veritabil Veyron dar ofera o independenta totala in ceea ce priveste kernelul sau mediul de lucru (cel initial KDE), ceea ce in perioada scurta de 18 luni de viata poate fi considerat un progres.

Tumbleweed sau LMDE ?Stabilitatea renumita a tot ceea ce este marca Debian sau dinamismul german al aplicatiilor cat mai noi? Aceasta este o intrebare la care fiecare dintre voi trebuie sa raspunda prima data. In functie de aceasta intrebare va ganditi apoi ce va atrage cel mai mult: o distributie linux orientata mai mult catre Gnome si Gtk cazul LMDE sau catre o distributie linux orientata mai mult catre KDE si Qt? Deisgur amblele ofera mai multe optiuni in ceea ce priveste mediile de lucru dar am preferat sa aduc in lumina mediile de lucru default ale fiecarui sistem de operare… pana la urma este o chestie de gust dar si cat de mult utilizatorul s-a obisnuit cu “distributia de baza” de la care vrea sa progreseze, zic eu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *