Tocmai ce s-a lansat Ubuntu 11.10 acum cateva zile, lucru ce a iradiat intregul internet, mai ales pe utilizatorii de distributii linux, chiar si pentru un scurt test in mod live. Ca orice distributie linux, Ubuntu, are propriile sale repo-uri care ofera utilizatorilor multe aplicatii. Pe langa acestea Canonical a creat Launchpad, care asemenea O.B.S (openSUSE Build Service), ofera utilizatorilor sansa de a-si construi si mentine un propriu repo in care pot construi pachete specifice Ubuntu. Aceste repo-uri poata denumirea de PPA: A Personal Package Archive (PPA) is a special software repository for uploading source packages to be built and published as an APT repository by Launchpad or similar application. The term is currently used for Ubuntu packages but targets “Everyone” according to Launchpad host, Canonical Ltd. In zilele acestea am zis sa ma indepartez de Tumbleweed si sa poposesc pe una dintre distributiile linux care inca mai ofera Gnome 2.32, Linux Mint 10, ce are la baza Ubuntu 10.10.
Dupa cele aproximativ 500 de actualizari am decis sa imi mai imbogatesc sursele de pachete cu cateva PPA-uri pe acolo pe unde am simtit ca era cazul. In cele ce urmeaza le voi enumera pe cele folosite de mine pentru a-mi aduce cat mai la zi anumite aplicatii:
– drivere video (cazul meu Nvidia): sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-x-swat/x-updates
– Mozilla Firefox: sudo add-apt-repository ppa:mozillateam/firefox-stable
– Chromium Browser: sudo add-apt-repository ppa:chromium-daily/ppa
– Wine: sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa
– Umplayer: sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/umplayer
– Webupd8: sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
– Ubuntu tweaks: sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
– aplicatii Google: wget https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub -O- | sudo apt-key add – && echo “deb http://dl.google.com/linux/deb/ stable non-free” | sudo tee -a /etc/apt/sources.list.d/google.list && sudo apt-get update
Daca ati adaugat PPA-urile in ordinea de mai sus o sa vedeti ca ultimul o sa efectueze si comanda sudo apt-get update, care va actualiza pachetele pentru Synaptic sau pentru updater-ul distributiei; comanda poate fi efectuata si dupa fiecare PPA adaugat. Daca folositi ca si mine Linux Mint versiunea 10 trebuie sa aveti in vedere faptul ca in luna aprilie 2012 suportul pentru aceasta versiune va disparea, astfel ca PPA-urile va vor fi mai de folos daca aveti o versiune recenta a Ubuntu sau Linux Mint. De asemenea PPA-urile mentionate de mine sunt doar cateva exemple de repo-uri utile dar va asigur ca exista mii de proiecte care au un PPA pe Launchpad, tot ce trebuie sa faceti este sa le cautati folosind motorul de cautare al site-ului.