Totul despre kernel-ul linux

De cele mai multe ori auzim, din diverse surse, ca o distributie linux se bazeaza pe o anumita versiune de kernel. O versiune de kernel care aduce imbunatatiri majore mai ales pe partea de hardware. Dar pana la urma ce este acest kernel?
Inca o data Wikipedia Romania se dovedeste a fi o sursa buna de informatii privind acest lucru, si astfel va conturez si voua incepatori in linux ce reprezinta kernelul linux in cadrul unei distributii linux si mai ales cat de util este si cat de important este ca el sa functioneze corect.
Nucleul Linux (în engleză “kernel”) reprezintă nucleul sistemului de operare deschis care a fost creat de Linus Torvalds în 1991 şi care a fost îmbunătăţit ulterior cu ajutorul programatorilor din întreaga lume. Acesta a fost dezvoltat iniţial pentru microprocesorul Intel 80386, însă ulterior a fost portat pe multe alte platforme. Este scris aprope în întregime în limbajul de programare C, împreună cu nişte extensii GNU C şi cu cîteva linii de cod scrise în limbajul de asamblare. Dezvoltat sub licenţa GNU GPL (GNU General Public License), codul sursă al nucleului Linux este software liber. Nucleul este cel mai bine cunoscut ca principala componentă a sistemului de operare GNU/Linux. Distribuţiile de software bazate pe nucleul Linux se numesc Distribuţii GNU/Linux..
Arhitectura kernel-ului linux cuprinde exact sarcinile pe care acesta le indeplineste in cadrul distributiei linux. Nucleul Linux include multitasking real, memorie virtuală, biblioteci partajate, demand loading, executabile partajate copy-on-write, gestiunea memoriei corectă, şi reţele TCP/IP. Astăzi, Linux este un nucleu monolitic cu încărcare de module. Device driver-e şi extensii de nucleu rulează tipic în inelul 0, cu acces total la hardware, deşi unele rulează în spaţiul utilizator. Spre deosebire de nucleele monolitice standard, device driver-ele se configurează uşor ca module, şi se încarcă sau se descarcă în timpul rulării sistemului. Tot spre deosebire de nucleele monolitice standard, device driver-ele pot fi pre-empted în anumite condiţii. Acest din urmă feature a fost adăugat pentru a trata întreruperile hardware corect, şi pentru a îmbunătăţi suportul pentru multiprocesare simetrică. Preemptiunea de asemenea ameliorează latenţa, crescând viteza de răspuns şi făcând Linux mai potrivit pentru aplicaţii de timp real. Pentru aceeia dintre voi care doresc sa afle mai multe puteti citi restul articolului de aici . Lectura placuta sa aveti.
Cea mai noua versiune de kernel, conform The Linux Kernel Archives este 2.6.34. Aceasta noua versiune a fost deja inclusa in distributii linux precum Sidux sau openSUSE, cu siguranta ca va fi introdusa si alte distributii care vor mai aparea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *