Studiu de caz: migrarea catre o noua distributie linux

Daca unii dintre voi considera ca trecerea de la windows la o distributie linux o aventura, va spun ca sunteti abia la inceput si ca trebuie sa continuati fara sa va pierdeti curajul, caci o data depasita etapa de utilizare a unei distributii linux cu precadere pentru incepatori o sa stiti exact ce distributie sa alegeti. Unii pot migra intre distributii de incepatori sau pot alege trecerea la una mai avansata. Diferenta majora dintre o distributie pentru incepatori si una mai avanasata este data de faptul ca aceea pentru incepatori ofera anumite programe preinstalate si un control center bine structurat care implica de la sine folosirea mai putin a consolei si mai mult a unei interfate grafice. In cadrul acestui studiu de caz ma voi prezenta pe mine ca si utilizator care a ales sa treaca de la openSUSE la Debian. Pentru a migra de la o distributie linux la alta este nevoie de o pregatire care sa asigure cunstiintele de baza necesare folosirii distributiei catre care se migreaza.

Testarea preliminara a distributiilor
Alaturi de citirea documentatiei unei distributii linux testarea preliminara este esentiala. Testarea o puteti face folosind VirtualBox ca si spatiu de studiu, dar mai ales de adaptare la ceea ce ofera distributia linux catre care se migreaza. In mediul virtual puteti invata detalii importante precum: instalarea de pachete prin GUI sau terminal, configurarea acestora, mediul de lucru oferit de distributie, adaptarea la un nou control center sau la un set de aplicatii descentralizate ce pot exista precum si navigarea printre meniuri in cazul in care se face o migrare prin schimbarea mediului de lucru.

Testarea in mod live
Din ce in ce mai multe distributii linux creaza live cd-uri cu distributia lor intocmai pentru a da sansa testarii acesteia fara instalarea pe hard sau fara a folosi un mediu de virtualizare precum Virtual Box. Pentru a realiza acest lucru nu trebuie decat sa obtineti o imagine iso si sa ii dati burn pe cd sau dvd in functie de marimea imaginii. Daca stiti ca va place sa testati mai multe distributii pana sa alegeti una pentru instalarea pe hard, un dvd rescriptibil este destul de util, avand pretul de 2Lei (cel putin atat costa in orasul meu la magazinul de unde am cumparat produsul). De asemenea este bine de retinut ca in modul live se considera ca aveti habar de distributia linxu testata evitand astfel situatia de a “lua taurul de coarne fara a stii ca poate lovi si cu copitele”… :)

Instalarea pe hard si configurarea sistemului de operare
Acesta este pasul final si ca de obicei implica riscuri dar si un grad si mai mare de adaptare la ceea ce ofera noua distributie linux la care s-a migrat. Acest pas final poate fi considerat un test personal deoarece implica folosirea cunostiintelor dobandite in timpul citirii documentatiei ce o are respectiva distributie dar si trecerea de la un mediu virtual sau live pe un mediu fix, real unde greselile de asta data se platesc. Cand spun greselile se platesc vorbesc despre instalarea necorespunzatoare a sistemului de operare care poate duce la instabilitate si chiar la afectarea altor sisteme de operare in cazul in care se foloseste un sistem dual-boot.

Ce am pierdut
Initial as putea spune ca am pierdut o saptamana dar as minti, din simplul motiv ca am facut si altceva inafara de debian. Consider ca axarea pe un singur lucru poate duce la insucces si astfel dupa o interesanta aventura prin virtual box folosind Debian, pot spune ca am renuntat la urmatoarele lucruri ce existau sub openSUSE: YaST de multi considerat cel mai puternic control center existent si aici recunosc ca sunt de acord si stresul privind upgrade-ul o data la 6 luni sau fortat o data la 1 an sau 2 cand suportul pentru respectiva versiune disparea. Nu ma plang de pierderea programelor de chat sau a jocurilor folosite sub openSUSE caci am descoperit ca si repo-urile Debian mi le ofera.

Ce am castigat
Am castigat o distributie linux cu o lunga traditie pe plan international, ce ofera un ciclu per distributie de 22 de luni plus sansa de a avea o distributie rolling release. De asemenea am castigat si experienta caci fara Yast a trebui sa ma adaptez la programe bune de control si configurare a distributiei si astfel am ales Webmin si respectiv Usermin. Alaturi de acestea as mai adauga sansa de a-mi modela distributia dupa bunul plac si cel mai important un mirror romanesc cu o viteza buna.
Nu stiu cat de mult va motiveaza migrarea catre Debian dar stiu ca orice inceput este greu. Astfel va fac un mic cadou si anume un site in care sa va degenerati fisierul cu repo-uri pentru versiunea de Debian aleasa, numit sources.list si pe care va trebui sa il copiati in /etc/apt/. Instructiuni privind instalarea cheilor de securitate pentru repo-uri aveti in acelasi site in care va generati fisierul sources.list. Bafta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *