Structura folderelor intr-o distributie linux

Un factor important in folosirea unei distributii linux este si cunoasterea folderelor in care avem access sau nu. Sub windows se stie ca nivelul avut de utilizator este de administrator, ceea ce ridica numeroase pericole in cazul unei infectari cu un virus. In cazul distributiilor linux structura este cat de poate de diferita, astfel incat veti putea constata ca ajustarea de la “C:Windows” sau “C:Program Files” la “/home/nume-utilizator” este una greoaie daca nu stiti exact unde sa umblati.
In cele ce urmeaza voi incerca sa reproduc in mare parte structura folderelor avute de o distributie linux. De ce in mare parte? Simplu… unele distributii au foldere speciale pentru anumite functii (exemplu http la open suse care este localizat in /srv/www/htdocs/):
< / >

< /boot >

< /etc >

< /bin, /usr/bin >

< /sbin, /usr/sbin >

< /usr >

< /usr/local >

< /lib >

< /home >

< /root >

< /var >

< /tmp >

< /dev >

< /mnt >

< /proc >

< /lost+found >

Explicatii complete despre structura prezentata de mine aveti aici. In mare parte trebuie decat retineti decat doua lucruri:
– folderul cu care lucreaza utilizatorul se afla in cadrul /home/nume-utilizator. Exemplu: /home/andrei/ unde andrei este numele utilizatorului. Oricat de multe greseli ati face ca si utilizator in cadrul acestui folder stabilitatea sistemului nu va fi afectata.
– evitati sa folositi contul de root cat mai mult posibil, multe programe folosesc doar privilegiile acestui tip de cont fara a fi nevoie sa va logati ca si root.

De asemenea atasez si o poza ca sa va faceti o idee despre cum este structurata o distributie linux. Nu degeaba se zice ca o poza face cat o mie de cuvinte nu-i asa ? :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *