Spotlight – Linux Mint Romania

Linux Mint este o distributie linux noua, comunitatea din Romania este si mai noua fiind administrata de unul dintre cei mai tineri administratori de comunitati intalniti de mine pe numele sau de forum Peter. De asemenea Peter este primul care a raspuns la chestionarul meu si pot spera ca si ceilalti administratori de comunitati carora le-am dat mail sa raspunda. Fara a ma mai intinde la vorba iata ce a raspuns Peter la chestionarul meu.

1. Credeti ca viziunea utilizatorilor romani fata de ceea ce ofera o distributie linux s-a modificat fata de anii 90 ?
R: Atunci nici nu eram nascut, asa ca nu iti pot raspunde exact. Dar din ce am aflat, ar fi fost o perioada de varf.(V-am spus eu ca este tanar:) )
2. Atunci cand ati pus bazele comunitatii pe care o reprezentati anumite scopuri au fost stabilite. In ce masura acestea s-au realizat?
R: Ne-am atins scopul principal de ai strange la un loc pe acei din romanii care folosesc aceasta distributie, si sunt intr-un numar frumos. Acum scopul este de a promova aceasta distributie si softul liber in Romania prin diverse campanii pe care le vom intrepinde.
3. Comunitatea Dvs. s-a implicat in proiecte de colaborare cu institutii de invatamant(scoli, licee)? Are de gand sa se implice daca nu a facut-o pana acum?
R: Distributia pe care o promovam nu are scop educational, dar institutiile care vor sa o foloseasca in acest sens, ne pot cere ajutorul. Nu avem in plan acest mod de promovare, poate doar pe viitor.
4. Ce parere aveti despre celelalte distributii linux existente?
R: Am o parere foarte buna. Fiecare este unica in felul ei.
5. Credeti ca instabilitatea financiara existenta poate influenta evolutia unei anumite distributii linux?
R: Poate fi afectata o distributie daca unul din scopurile ei este acela de a castiga si profit.
6. Ce credeti ca va rezerva viitorul pentru distributiile linux existente?
R: Cred ca va fii un viitor frumos in Linux. Luna de luna se imbunatatesc multe lucruri si cred ca in mai putin de 10 ani, Linux poate concura cu MS in adevaratul sens. Se misca mai greu ca este pe baza de voluntariat. Daca ar fi si platiti baietii, cred ca era demult peste windows.
7. Credeti ca numarul de utilizatori linux la nivel global va creste incat sa egaleze numarul de utilizatori windows?
R: Cred ca la un moment dat chiar il va depasi. Asta depinde de cat de “strategic” promovam Linux, cum a facut MS.
In incheiere as vrea sa va cer sa imi descrieti cum poate un utilizator sa instalaze un pachet folosind interfata grafica si/sau interfata text(consola).
In Linux Mint, aplicatiile se pot instala pe multe cai.
a) In mod vizual prin Synaptic. Acesta are o baza online la care se conecteaza la prima conectare la internet. Asta se face automat la o ora, doua de la instalarea distributiei, sau manual, de catre utilizator.
b) In mod vizual prin Source Software. Este asemanator cu synaptic, doar ca are alta functie. Din ppa-ul bazei de date launchpad se copiaza sursa unui program in Source Software, dupa care se incarca softul in baza de date din computer, iar apoi poate fi instalat din Synaptic sau in Terminal.
c) In mod text prin Terminal. Se folosesc comenzi specifice Ubuntu. Acesta se pot gasi pe net sau pe forumurile distributiilor.
Ca exemplu: pentru instalarea unui soft: sudo apt-get install nume_program
pentru stergerea unui soft: sudo apt-get remove nume_program
pentru update-ul unui soft: sudo apt-get update nume_program
pentru update grub: sudo update grub
Ele sunt multe comenzi, dar se invata lucrand.

Acesta a fost primul Spotlight – Linux pentru incepatori, multumesc Peter ca ai acceptat sa-mi raspunzi la intrebari, din partea mea multa bafta sa aveti cu comunitatea.Vizitează Linux Mint România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *