IRC si clienti de IRC pentru linux

Peste tot este prezent, fiind un bun mijloc de comunicare intre membrii unei comunitatii si nu numai. Indiferent de circumstante IRC este un protocol de chat foarte vechi si foarte stabil.
IRC este un acronim pentru Internet Relay Chat (Comunicare instantanee prin Internet). IRC-ul a fost creat in vara anului 1988 in Finlanda de Jarkko Oikarinen. IRC-ul a cunoscut o dezvoltare explozivå in timpul Råzboiului din Golf când a depåsit pragul de 300 de utilizatori simultani. Din acel punct IRC a cunoscut o crestere rapida, in prezent cele mai mari retele IRC fiind: Quakenet , Undernet, IRCnet, EFnet, DALnet. IRC reprezintă precursorul actualelor sisteme de comunicare instantanee (ICQ, Yahoo! Messenger, MSN Messenger, AIM etc.), dar deşi a pierdut în popularitate datorită faptului că este exclusiv text, pe când sistemele actuale permit iconiţe grafice(emoticons), audio şi video conferinţe etc., IRC este totuşi folosit în continuare pe o scară relativ largă, având in prezent o medie de aproximativ 1 milion de utilizatori in orice moment.(Wikipedia Romania).
Exista multi clienti de IRC pentru linux, de aceea daca doriti sa navigati in cautarea lor puteti sa urmati acest link. Navigare placuta. In continuare va voi prezenta si eu cativa clienti IRC, atat cu interfata grafica cat si cei care sunt folositi din consola.
Dintre clientii cu interfata grafica amintesc:
1. XChat
2. Konversation client specific mediului de lucru KDE
3. Kopete un alt client specific mediului de lucru KDE
4. KVirc
5. Smuxi nu lasati numele sa va pacaleasca este un client destul de bun
6. Quassel IRC
7. ChatZilla add-on pentru Mozilla Firefox din ce am vazut eu portat si pe SeaMonkey
Clientii cei mai populari ce opereaza din consola(mod text) sunt:
1. IRSSI
2. BitchX

Acestea fiind zise nu-mi ramane decat sa va urez chat placut! Nu uitati de limbajul decent si corespunzator :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *