Rondul mirror-urilor din România

În trecut am descoperit că una dintre cele mai imporante surse de programele libere, Roedu, este pe butuci, astfel că am decis să vizitez câteva mirror-uri cunoscute de mine să văd cum completează ele gaura lipsă lăsată de absența mirror-ului anterior menționat. Din perspectiva rolului avut, un mirror, tradus ca și ”oglindă, site alternativ sau site-oglindă”, este un sait ce deservește o anumită zonă geografică, spre exemplu o țară, o copie fidelă a saitului original cu care se și sincronizează o dată la câteva ore. Avantajul unui mirror este viteza mai mare pentru utilizatori și trafic mai fluid pentru saitul principal al respectivei entități.

Pe teriitoriul României există 5 mirror-uri: Roedu, Astral, Ines, Xservers și ServerHost. Despicând firu-n patru, am descoperit că Roedu nu mai este funcționabil datorită unei probleme hardware și conform mesajului afișat pe sait, procesul de schimbare a componentelor stricate este lent datorită limitărilor de ordin legal. Următorul mirror cunoscut de mine este Xservers, de unde un utilizator de distribuții linux poate descărca Centos, Gentoo, Debian sau Ubuntu, programe ca Mozilla Firefox sau Thunderbird și desigur nucleul linux. Mirror-ul celor de LUG este oferit de Ines și oferă acces la distribuții linux precum Arch Linux, Centos, Debian, Fedora, openSUSE, Slackware și Ubuntu. De asemenea LUG mai oferă utilizatorilor aplicațiile Mozilla Firefox respectiv Mozilla Thunderbird și nucleul linux.

Abonații Astral-UPC se pot bucura de mirror-ul creat de acest operator de servicii, în speță dacă doresc să descărce imagini iso și/sau actualizări aferente Centos, Fedora sau Ubuntu. Acest mirror este singurul din România care găzduiește imaginile iso specifice Kiwi Linux. Dacă tot am ajuns în familia distribuțiilor linux bazate pe pachetele deb, menționez aici mirror-ul creat de ServerHost, care găzduiește mai ales imagini iso ale distribuțiilor linux Debian, Ubuntu și Linux Mint. Menționez aici că ServerHost este singura entitate locală care găzduiește un mirror pentru Linux Mint.

Pentru a putea accesa aceste mirror-uri, respectiv conținutul lor, vă sugerez să vă uitați în meniul blogului meu, la secțiunea ”Descarcă distribuții linux” :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *