Open Source + MAI = “not love”

De cand am creat acest blog am cautat sa nu amestec politica printre articolele mele, din simplul motiv ca ea, politica este o entitate generatoare de conflicte; este indeajuns sa pornesc televizorul seara ca sa imi fac o idee. Am evitat acest lucru pana astazi cand vizitand un site cu stiri IT am gasit un articol cu urmatorul nume: Romanian government tender prohibits open source. Cat de mirific nu-i asa?

According to a report on OSOR.eu, the EU’s Open Source Observatory and Repository, an IT procurement tender issued by the Romanian Ministry of Internal Affairs (MAI) explicitly bans the use of open source software in any offer made in response. The tender concerns the development of an “Information System of Romanian Criminal Records (Rocris)”, with a budget of approximately 2.85 million euros.

Din nou talk-show-urile politice aduc in vedere un aspect pe care Guvernul l-a subliniat de foarte multe ori: “…este criza, trebuie sa avem grija cum cheltuim banii…” Recunosc ca nu visam la o promovare masiva pentru open source dar indraznesc sa adaug ca a promova sistemele de operare gratuite in scoli, licee si chiar facultati, de exemplu, nu ar costa aproape 3 milioane de euro, cost pe care intr-ul fel sau altul tot romanii il platesc. Ironia “made by” MAI continua in cadrul acestui articol. De asemenea acel articol subliniaza inca o norma europeana de la care Romania se abate in ceea ce priveste programele open source.
Personal ca si utilizator casnic, prefer sa investesc 1 leu pe un DVD, timp de download, respectiv instalare si mentenanta a unui sistem de operare gratuit (ca sa imi continui exemplul) decat sa dau 1400 ron pe Windows 7; cu 1399 de ron pot face altceva mai necesar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *