Magia butonului Start

gearsAcum ceva timp am prezentat câteva articole cu programe libere pentru sistemul de operare Windows și reacția unora a fost dinamică, dar din păcate pentru ei blogul meu are o descriere care anunță faptul că și programe non-floss pot fi și cu siguranță vor continua să fie prezentate celor interesați. Pentru această duminică de început de iunie mi-am propus să aduc în centrul atenției butonul Start și ”magia” sa.

Când vine vorba de comparația dintre Windows și Linux, utilizatorii o să afirme că sunt destul de diferite și chiar așa este, dar când ajungem la interfața grafică pe alocuri există similitudini… pam-pam. Toate sistemele de operare Windows de până la Windows 8 au avut acel buton pătrățos sau recent rotund care făcea legea. De partea opusă a baricadei, mediile grafice KDE, Gnome 2.x, XFCE și LXDE au prezentat utilizatorilor butonul Start similar cu cel din Windows care aducea liniște oricărui pinguin. Ulterior Mate și Cinnamon s-au alăturat grupului vesel pentru a oferi și mai multe opțiuni.

Istoria recentă a mediilor de lucru a fost influențată de progresul dispozitivelor mobile care desigur a adus în prim plan provocarea de a crea un mediu de lucru universal. Medii de lucru precum KDE și Gnome 3.x au fost puse în fața competiției venite din partea Canonical și al său Unity, iar undeva în spațiul virtual interfața Metro din Windows 8. Dacă în cazul KDE butonul Start este vizibil indiferent că este vorba de versiunea pentru desktop sau laptop, la Gnome și Unity a fost oarecum ascuns printre opțiunile interfeței grafice dar în continuare prezent. De departe cea mai dificilă situație a fost pentru utilizatorii de Windows 8 care s-au trezit în fața unui mediu de lucru fără cel mai important element al său, ”botonul Start”.

De curând am aflat sub Windows 8.1 butonul Start va fi prezent dar nu și meniul specific al acestuia. Personal mă întreb cât va dura acest lucru, căci dacă ar fi scos din nou nu cred eu că Microsoft va pune la dispoziție codul sursă al mediului de lucru Metro pentru un fork, drept urmare când vine vorba de magia butonului Start și meniului aferent lui, distribuțiile linux au avut grijă să îl păstreze chiar dacă uneori dai două clicuri pănă ajungi la el. Oare va exista ”lumea” după dispariția completă a butonului Start?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *