Magazin de aplicatii: Chrome vs Firefox

Avantul tehnologic incepe sa creasca din ce in ce mai mult. Daca pana acum vorbeam de magazine online ne gandeam la site-uri specializate care ne vand diferite produse contracost bineinteles folosind si un card pentru efectuarea platilor. Ele exista si astazi dar alaturi de ele asistam la nasterea unui nou tip magazine online, dedicat aplicatiilor. Cand ne gandim la magazine online, imediat ne gandim la Apple Store, Amazon, Android Market, etc, dar de aceasta data eu unul doresc sa aduc in vedere altfel entitati online. Magazinele online la care ma gandesc sunt: Mozilla Web Aplications si desigur la Apps Store de la Chrome. Aceste magazine online au la baza ideea de add-on. Termenul de add-on este unul generic dar ca si o idee sumara un add-on ofera abilitati pe care programul de baza, cazul de fata browserul de internet, nu le are. Cateva exemple in acest sens sunt aplicatii de filtrare a bannerelor, afisarea steagului pentru site-ul pe care il vizitati si desigur aplicatii.

Mozilla Firefox, produs al Fundatiei Mozilla, exista pe piata inca de pe vremea cand Internet Explorer era destul de folosit. Incet dar sigur browserul Firefox a castigat teren in fata browserului I.E. Ideea de “web store” sau “apps store” nu este straina dezvoltatorilor Mozilla. Din ce am putut descoperi exista un add-on numit Open Web Apps for Firefox:The experimental Open Web Apps extension allows you to easily install and manage web applications in Firefox and aims to provide a tightly integrated app experience. Daca pana aici totul suna bine, nu pot spune acelasi lucru si despre add-on care a ramas si pana acum in faza experimentala, fiind netestat sub Firefox 7.0. Site-ul de baza din spatele add-on-ului este Mozilla Labs unde mai aflam cateva detalii despre viitoarele “Web Apps”: Web Apps are applications that run on any device, and can be distributed through any store or directly by the developer.

Chromium (a.k.a Google Chrome) este un produs nou pe piata browserelor; noul copil de pe terenul de joaca as putea spune. Chromium ofera utilizatorilor sai portalul numit Chrome Web Store. Din ce am putut vedea, este un portal de unde orice utilizator de Chromium/Chrome poate obtine aplicatii: de la jocuri pana retete pentru gatit. Un plus major fata de Firefox la acest capitol ar fi faptul ca nu am nevoie de un add-on pentru a accesa “magazinul” ci am nevoie de browserul Chromium/Chrome. De ce major? Firefox este de mult timp pe piata browserelor si abia are un add-on in stadiu experimental deci oarecum instabil, pe cand Google ofera utilizatorilor sai versiuni noi ale browserului la un interval regulat.

Concluzii: la o prima vedere a articolului se poate spune ca sunt pro Chromium. Va asigur ca nu; din contra sunt fan Firefox de ani buni si chiar zilele astea ma chinui sa am browserul Chromium functionabil sub openSUSE(reusind intr-un final prin instalarea unei versiuni mai vechi a browserului). Ce ma face pe mine sa privesc mai mult catre Chromium sunt motivele de ingrijorare oferite de cei de la Mozilla prin micsorarea timpului de constructie a browserului si mai nou din ce am aflat acum cateva minute dezactivarea Java. La toate acestea mai adaugam un plugin “antic” si deja pot afirma linistit ca “micul Chrome” a venit cu temele facute si astfel “tati Google” nu este suparat pe el si astfel il lasa sa isi etaleze talentele. Incerc sa fiu impartial, dar nu pot. Tot ce pot spera este ca pe viitor Mozilla va investi in dezvoltarea unui portal de aplicatii lucru benefic utilizatorilor dar mai ales competitiei caci din punctul meu de vedere Google detine un monopol la acest capitol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *