Linux test drive: Android-x86

Fiind primul test drive pe acest an, m-am gandit sa fac unul mai special. Cu totii am auzit de “telefoanele destepte”(a.k.a smartphones) care folosesc diferite sisteme de operare precum symbian, android sau windows mobile, imbinand astfel placutul cu utilul. Pentru acest test drive am ales Android, versiunea 2.2, deoarece este un proiect open-source sprijinit de Google si in ultimul timp se lucreaza la portarea lui si pe PC-uri. Ma mir cum se vor descurca “fanii” touchscreen-ului atunci cand acesta va fi inlocuit de umilul cursor de mouse… :)

Inainte de a incepe test drive-ul propriu-zis se merita a fi mentionate cateva lucruri despre acest sistem de operare. Android is a mobile operating system initially developed by Android Inc. Android was bought by Google in 2005. Android is based upon a modified version of the Linux kernel. Google and other members of the Open Handset Alliance collaborated on Android’s development and release. The Android Open Source Project (AOSP) is tasked with the maintenance and further development of Android. Pentru cei care vor sa stie mai multe articolul complet poate fi citit aici

Pregatirea mediului virtual:
Spre deosebire de alte sisteme de operare mediul virtual pentru Android nu are cerinte prea mari. Personal am urmarit pasii indicati aici, dar trebuie sa recunosc ca am facut unele ajustari: memoria ram am setat-o la 28, placa de retea emulata am lasat-o pe Intel PRO/1000 MT Desktop (NAT) si am alocat 2Gb de spatiu pentru discul virtual desi nu cred ca sunt necesari atatia. De asemenea am ales sa descarc android-x86-2.2-generic.iso, imagine ce are aproximativ 83 Mb, deci poate fi descarcata si de cei cu conexiuni mai lente care doresc sa testeze. Detalii despre aceasta versiune aveti aici.

Instalarea si initierea sistemului de operare:
Avand in vedere ca este o distributie linux instalarea presupune existenta unor cunostiinte despre distributiile linux in general. Daca nu sunteti siguri pe voi, exista si un ghid de instalare care explica in pasi ce anume trebuie facut. Ca si proces de instalare nu dureaza mai mult de 5 minute, oscilatii pot aparea pe PC-uri cu hardware mai vechi. O data instalat acest sistem de operare nu va ramane decat sa il lansati.


Chiar daca vedeti mesajul No Service nu este cazul sa va speriati. Acel status se refera la faptul ca nu exista semnal de tip GSM; nu uitati ca este un sistem de operare dedicat telefoanelor mobile. Pentru a putea folosi mouse-ul in cadrul mediului virtual este necesar sa da-ti Disable Mouse Integration, caci cursorul mouse-ului indeplineste aceleasi functii ca touchscreen-ul din cadrul telefonului. Personal nu detin un smartphone cu Android ca sa imi dau seama daca exista vreo diferenta intre versiunea de telefon si cea pentru PC, dar pot specula ca nu exista mari diferente. Faptul ca exista o baza de date cu componente hardware poate fi benefic celor cu PC-uri slabe care doresc un sistem de operare care sa ii ajute sa navigheze pe internet, sa asculte muzica si sa dea mailuri.


Chiar daca nu exista semnal GSM sau chiar daca nu exista emulatie Wi-FI in Virtual Box, sistemul de operare Android se poate folosi de conexiunea LAN emulata pentru a accesa internetul exact ca si un telefon real. Din punctul meu de vedere sper sa fie imbunatatit si mai mult in asa fel incat calculatoarele vechi sa poata avea o utilitate chiar daca ar folosi acest sistem de operare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *