În câteva ore va începe ziua de luni și o dată cu ea o nouă săptămână calendaristică. Eu unul am ales pentru ziua de azi, duminică 9 iunie, să aloc ceva timp blogului meu căci informația pe care am să o redau în cadrul acestui articol vine direct de la Sir Tim Berners-Lee, cunoscut ca și inventator al World Wide Web (WWW), director World Wide Web Consortium (W3C).
Într-un articol publicat de ediția online a The Telegraph, Sir Tim Berners-Lee a avertizat că mediul virtual cunoscut de noi sub numele de Internet, se află în mare pericol din partea unor țări, care doresc să obțină prin diferite mijloace controlul asupra fluxului de informații. Aceasta consideră că o dată ce informația ar ajunge să fie manipulată, fără a exista vreun temei legal, ar oferi acces nelimititat entităților guvernamentale la putere, într-o eră în care Internetul și telecomunicațiile fac din ce în ce mai mult parte din viața noastră cotidiană.
Afirmațiile lui Sir Tim Berners-Lee apar ca răspuns l-a informațiile oferite de mass-media din Statele Unite ale Americii conform căreia o entiate numită PRISM, controlată de NSA (National Security Agency), ar coleta informații cu caracter personal de la companii precum Google, Facebook sau Apple, încă din iunie 2010, lucru ce ar încălca grav dreptul la intimitate al utilizatorilor.
Cum va afecta acest lucru relațiile dintre Uniunea Europeană și SUA încă nu se poate determina, dar un lucru este clar, utilizatorii vor trebui să se gândească bine atunci când vor apela la servicii online ale căror locație fizică este pământul american. La momentul de față ar trebui să aduc în discuție spre exemplu, alternative de furnizori de servicii de e-mail, dar realizați și voi că nici Europa nu stă mai bine, mai ales când privim spre răsărit.
Este cunoscut faptul că Facebook și Google au avut probleme cu organizațiile ce conduc Uniunea Europeană, dar acum situația este cu totul diferită iar eu unul sper ca UE să adopte o poziție publică în acest sens, căci până la urmă va trebui să ajungem la închirierea de servere private localizate în România plus un domeniu, pe care să ne găzduim blogul (WordPress este tot ”made in US”) sau căsuța de e-mail.