In centrul atentiei: simulatoarele auto

Afara ploua neincetat, nori sunt pe cer gramada… si iata-ma pe mine cu articol despre simulatoarele auto dedicate distributiilor linux cu precadere dar si acelor utilizatori cu o mare “fereastra” pe calculator. Din perpectiva unui utilizator de Windows exista probabil un singur “rege” in ceea ce priveste simulatoarele auto si anume seria Need For Speed a celor de la EA Games. Fie ca este vorba de un produs cumparat sau obtinut pe cai mai putin legale asta e adevarul: “nfs rules!” cum ar spune cineva. Dar pe linux ce simulatoare exista? Sunt la fel ca cele din seria NFS?

Raspunsul la prima intrebare este afirmativ: da, exista simulatoare auto destul de complexe si pentru utilizatorii de distributii linux. In cadrul acestei categorii se pot include destul de usor urmatoarele jocuri: Vdrift, Torcs si Speed Dreams. De cand am renuntat la Windows si Wine an avut ocazia sa le testez mai atent si sa am reusit sa alcatuiesc si un top al acestora (gusturile nu se discuta).

Pe primul loc am decis sa pun TORCS: TORCS is a highly portable multi platform car racing simulation. It is used as ordinary car racing game, as AI racing game and as research platform. It runs on Linux (all architectures, 32 and 64 bit, little and big endian), FreeBSD, OpenSolaris, MacOSX and Windows (32 and 64 bit). The source code of TORCS is licensed under the GPL (“Open Source”).

Pe locul doi se afla Speed Dreams: Speed Dreams is a 3d cross-platform, open source motorsport simulation and racing game. It is released under the GNU General Public License (GPL). Speed Dreams is a fork of the open racing car simulator Torcs, aiming to implement exciting new features, cars, tracks and AI opponents to make a more enjoyable game for the player, as well as constantly improving visual and physics realism.

Pe locul trei am decis sa pun… stati putin nu exista locul trei… pe ultimul loc (cat mai ultim cu putinta) am pus Vdrift: VDrift is a cross-platform, open source driving simulation made with drift racing in mind. The driving physics engine was recently re-written from scratch but was inspired and owes much to the Vamos physics engine. It is released under the GNU General Public License (GPL) v2. It is currently available for Linux, FreeBSD, Mac OS X and Windows.

Inainte sa despic firul in patru simt nevoia sa le multumesc tuturor, celor care au contribuit si care inca mai contribuie la dezvoltarea acestor jocuri, pentru munca depusa si pentru faptul ca ne-au oferit aceste 3 alternative gratuite si libere. Jocurile mai sus mentionate sunt disponibile in cadrul surselor de pachete specifice distributiilor linux precum openSUSE, Ubuntu/Mint, Fedora sau Mandriva/Mageia. Raspunsul la cea de-a doua intrebare este de asemenea afirmativ chiar daca lipsesc masinile de politie (modul de joc hot pursuit), chiar si pentru Vdrift pus pe ultimul loc. De ce Vdrift pe ultimul loc? Din cauza graficii care in versiunea 2011 consuma mai mult si astfel placile video mai slabe ar putea avea probleme la redarea jocului. Personal m-am simtit destul de bine jucand TORCS, inteligenta artificiala, multitudinea de piste pentru curse si masini fiind de asemenea pe gustul meu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.