În centrul atenției: Rogentos GNU/Linux

Spațiul carpato-danubiano-pontic începe să devină interesant dacă este să privim către spectrul programelor și mai ales al comunităților FLOSS. Dacă în anii 90 exista prea puțină lume care să digere ”lumea macabră” a distribuțiilor linux, în zilele noastre mai recente peisajul s-a schimbat profund. Nu a trecut foarte mult timp de când am vorbit despre Kiwi Linux o distribuție linux ce avea ca țintă utilizatorii români și iată-mă acum vorbind de un al doilea produs software, pur românesc de astă dată, Rogentos.

Trebuie să recunosc, am auzit de nașterea acestei comunități și respectiv a sistemului de operare Rogentos GNU/Linux de ceva timp dar, așa cum s-a putut observa am ales să mă aventurez puțin și în zona Windows, drept urmare consider că a venit timpul să mă revanșez puțin. Dacă Kiwi Linux este un derivat al Ubuntu, Rogentos provine dintr-o viță mai nobilă, anume vița Gentoo Linux îmbinată cu pasiunea italiană a ceea ce este Sabayon Linux. Rezultatul acestui ”mariaj” este un sistem de operare ușor de instalat, folosit și respectiv administrat, dar mai presus de toate este un sistem de operare liber în care și voi puteți să vă aduceți contribuția. Fiind un produs software liber, îl puteți partaja chiar și la colț de stradă, chiar și când un polițist v-ar privi cu dispreț gândind probabil în mintea sa că voi faceți altceva.

Mediul de lucru implicit al distribuției linux Rogentos este prietenosul XFCE. Prin folosirea XFCE se reduce din start consumul de resurse căci să fim sinceri nici Gnome 3.x și nici KDE 4.x nu sunt ”uși de biserică”. Aș fi dorit să adaug și o mică galerie foto acestui articol dar dezvoltatorii distribuției permit rularea în mod live și respectiv instalarea pe calculatoare ce suportă intrucțiunea PAE. Astfel, dacă doriți să testați prima versiune de Rogentos accesați pagina Descarcă și alegeți imaginea iso dorită. Personal le urez dezvoltatorilor mult succes și sper ca pe viitor să unească cele două tipuri de sisteme de operare create, respectiv PAE și cel experimental non-PAE, într-un singur produs accesibil oricui dorește să îl încerce.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *