Adobe Edge Tools & Services

Cândva în trecut mă uitam suprins la cât de inteligent este pluginul de Flash Player și mă întrebam, ca orice simplu utilizator, ce va mai urma… Răspunsul desigur nu a picat din cer, ci a venit mai degrabă din necesitatea progresului. Așa cum bine știți Adobe ne-a oferit de-a lungul timpului diferite produse software, ce au avut în prim plan spectrul multimedia și desigur cel de design web, ”piesa de rezistență” fiind însuși Flash.

De curând, Compania Adobe a lansat suita Adobe Edge Tools & Services, suită ce va permite dezvoltatorilor de programe să creeze pagini web, conținut digital și aplicații mobile folosind HTML5, CSS3 sau JavaScript. Componentele ce alcătuiesc suita Adobe Edge Tools & Services sunt Edge Animate, Edge Reflow, Edge Code, Edge Inspect, Edge Web Fonts, Typekit și PhoneGap Build, produsul fiind disponibil în cadrul portalului de standarte web și proiecte cu sursă deschisă în care Compania Adobe este implicată, portal de curând apărut.

Personal sunt posesorul unui dispozitiv mobil Android care are printre altele și Flash Player instalat. Din păcate am descoperit că anumite jocuri instalate nu îmi cer Flash ci în cel mai rău caz, dacă se poate numi așa, îmi cer programul Adobe Air care la baza sa are tot Flash Player. Faptul că Adobe a lansat un portal de standarte web nu mi se pare deloc ciudat, la urma urmei ca să supraviețuiască ca și entitate comercială trebuie să se adapteze la piață. Ceea ce este ciudat pentru mine apare sub forma acestui motto ”New tools and services for a beautiful, modern web”, în traducere ”noi unelte și servicii pentru un internet mai frumos, mai modern”. ”Să înțeleg că Adobe a înțeles” că Flash Player este cumva depășit? Întrebarea poate fi mai mult sau mai puțin ironică dar, un fapt este real: Compania Adobe va ajunge să pensioneze Flash Player într-un viitor apropiat de vreme ce acum se pregătește să renunțe la folosirea lui în design și dezvoltare web… oare când?

Emblema Adobe, denumirile Edge Tools & Services, Edge Animate, Edge Reflow, Edge Code, Edge Inspect, Edge Web Fonts, Typekit, PhoneGap Build și Flash Player sunt mărci înregistrate ale Adobe Systems Incorporated

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *