Iceweasel 4.0

Acum cateva zile am anuntat aparitia browserului Firefox versiunea 4.0. Toate bune si frumoase pentru majoritatea distributiilor linux mai putin utilizatorii de Debian. Spun acest lucru deoarece dezvoltatorii Debian folosesc un browser modificat ce are la baza popularul Mozilla Firefox. Personal nu am nimic cu acest lucru, dar asa cum bine se stie pana cand Iceweasel 4.0 va ajunge in repo-urile Debian stable va dura ceva timp, timp in care versiuni noi ale browserului de baza cu siguranta vor mai aparea.

Pentru utilizatorii avansati ai distributiei Debian care doresc sa aduca o contributie la testarea browserului, au pachetul Iceweasel 4.0 in repo-urile Debian Experimental, dar asa cum bine se stie pachetele din aceste repo-uri au si cele mai multe bug-uri. Pentru un incepator ca mine ce foloseste Debian doar de 2 luni, este ceva cu care nu as dori sa ma incurc si care ulterior sa imi cauzeze probleme. In cautarea mea dupa Iceweasel 4.0, am dat peste un site care ofera exact ce doream: pachet specific pentru Debian 6.

Iata ce trebuie sa faceti pentru a avea cea mai recenta versiune a browserului Iceweasel:
1. deschideti o consola(terminal) si logati-va ca user root
2. navigati in /etc/apt/ si folosind un editor de texte, adaugati liniile urmatoare in sources.list
#### Debian Mozilla – http://mozilla.debian.net/
## Run this command: wget -q http://mozilla.debian.net/archive.asc -O- | apt-key add –
deb http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-4.0

3. salvati modificarile efectuate si importati cheia repo-ului
wget -q http://mozilla.debian.net/archive.asc -O- | apt-key add –
4. actualizati informatiile despre repo-uri prin acomanda apt-get update
5. preventiv va recomand sa instalati pachetul apt-listbugs, program care cauta, identifica si avertizeaza utilizatorul daca pachetele ce urmeaza a fi instalate au bug-uri
apt-get install apt-listbugs
6. instalati Iceweasel 4.0
apt-get install -t squeeze-backports iceweasel
7. restartati browser-ul si bucurati-va de noua versiune :D
La instalare ma asteptam ca pachetul apt-listbugs sa imi gaseasca bug-uri la acest browser, mai ales ca este dintr-un repo neoficial, dar spre bucuria mea nu a gasit niciunul. Utilizare placuta va doresc !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *