FTP si clienti FTP

Daca in trecut v-am obisnuit cu clienti HTTP(a.k.a browsere) pentru navigatul paginilor web, zic eu ca nu strica sa cunoasteti ce face “fratiorul” sau FTP. Ce este FTP (pentru aceeia dintre voi care nu stiu asta)? Protocolul pentru transfer de fişiere (în engleză File Transfer Protocol, abreviat FTP) este un protocol (set de reguli) utilizat pentru accesul la fişiere aflate pe servere din reţele de calculatoare particulare sau din Internet. FTP este utilizat începând de prin anul 1985 şi actualmente este foarte răspândit. Numeroase servere de FTP din toată lumea permit să se facă o conectare la ele de oriunde din Internet, şi ca fişierele plasate pe ele să fie apoi transferate (încărcate sau descărcate).(Wikipedia Romania).
In cadrul distributiilor linux transferul de date folosind protocolul FTP se poate realiza prin mod grafic sau prin consola. In cele ce urmeaza voi contura o lista de clienti ce folosesc interfata grafica dar voi prezenta si cateva informatii despre folosirea FTP in consola.
Clienti FTP cu interfata grafica sunt urmatorii:
1. FilleZilla
2. gFTP
3. KASABLANCA acesta este specific mediului de lucru KDE
4. FtpCube
In ceea ce priveste folosirea protocolului FTP in cadrul unei console, pot spune ca un index cu comenzile poate fi obtinut o data conectati la server. Pentru a folosi consola este necesar sa stiti adresa serverului ftp, precum si datele de logare(a.k.a user si parola). Din punctul meu de vedere acest site ofera explicatii destul de bune si mai pe la sfarsit se regasesc si cateva exemple.
Spor la transferul de fisiere sa aveti indiferent de metoda folosita :) !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *