ABC-ul pachetelor rpm

Pentru aceeia dintre voi care folosesc distributii linux precum openSUSE, Fedora sau Mandriva(in general distributiile linux ce au la origine RedHat) folosesc pachete de programe cu extensia rpm. De cele mai multe ori, mai ales ca si incepator acest detaliu poate parea neinsemnat, dar va asigur ca nu este deoarece folosirea de pachete rpm descarcate din surse nesigure pot cauza mari probleme. De aceea daca doriti sa cautati fisiere care vin sub forma de pachete rpm va recomand un site specific precum Pbone.
Cea mai simpla cale de a instala, actualiza sau sterge un pachet rpm este folosirea unui administrator de pachete. Acesta pe langa faptul ca efectueaza cele trei operatii mentionate anterior are grija si de respectarea dependintelor dintre pachetele instalate in sistem. Pe langa administratorul de pachete si interfata grafica mai puteti sa folositi si consola. Cand se poate folosi ea? Pai oricand dar eu unul recomand folosirea ei numai atunci cand se instaleaza pachete rpm care nu sunt disponibile prin sursele de pachete ale distributiei sau cand se doreste o actualizare mai rapida decat ceea ce este deja instalat in sistem.
Pentru a instala, actualiza sau sterge un pachet rpm este necesar a se urma cativa pasi. Primul pas implica folosirea administratorului de pachete pentru a se verifca daca pachetul rpm este disponibil spre instalare, actualizare sau stergere. Daca pachetul nu este gasit, pasul doi implica deschiderea unei console si logarea ca root folosind comanda su. O data logati iata ce trebuie sa faceti:
1. folosind comanda wget descarcati pachetul rpm sau navigati din consola catre locatia pachetului rpm
2. pentru instalarea pachetului rpm se foloseste comanda rpm -i package.rpm sau rpm -ivh package.rpm(cea mai uzuala comanda pentru instalare de pachete rpm
3. pentru actualizarea(a.k.a update) unui pachet rpm existent se foloseste comanda rpm -Uvh new-package.rpm
4. pentru a sterge un pachet rpm este necesar intai sa aflam denumirea sa corecta si astfel folosind comanda rpm -qa | grep -i nume-pachet aflam exact numele pachetului si apoi prin comanda rpm -e nume-pachet il putem sterge.

Cam astea sunt comenzile de baza pe care trebuie sa le aveti in vedere cand folositi un pachet de tip rpm. Inca o data va subliniez ca folosirea pachetelor rpm fara cumpatare va poate aduce prejudicii. Pentru aceeia dintre voi care doresc sa aprofundeze si mai mult lucrul cu pachetele rpm puteti accesa acest link sau acest link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *